Poverenik: Neustavna odluka o kontroli u gradskom prevozu

sabic-rodoljub-poverenik-javne-informacije-serb.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić (foto:www.dijalog.net)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas neustavnom i nezakonitom odluku Skupštine grada Beograda da kontrolori u gradskom prevozu putnicima koji nemaju kartu uručuju elektronske prekršajne naloge.

Šabić je u pismu gradončelniku i predsedniku Skupštine grada Beograda (Siniši Malom i Nikoli Nikodijeviću) naveo da je ta akt podzakonske snage, i ne biti osnov za „pravo kontrolora da utvrdjuje identitet, odnosno obradjuje podatke o identitetu gradjana, ni za obavezu gradjana da im te podatke daju“.

„Ustav Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti. I odlukom Ustavnog suda Srbije sa sednice od 30. maja 2012. potvrdjeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti“, naveo je Šabić.

U pismu koje je objavljeno i na sajtu poverenika, ukazano je da je ustavom odredjeno da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uredjuje zakonom, a po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti obrada ličnih podataka dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osobe o čijim se podacima radi.

Poverenik je naveo i da se značaj uredjenja naplate javnog prevoza nikako ne dovodi u pitanje, ali da se to mora činiti isključivo u granicama koje utvrdjuju Ustav i zakoni, a navedena odluka izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

„Očekujem da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovodjenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće neželjene reakcije gradjana, i da ne bi bilo potrebe da se preduzimaju drugi koraci u skladu sa ovlašćenjima poverenika“, piše u pismu.

Skupština grada Beograda juče je usvojila izmene Odluke o javnom linijskom prevozu po kojoj će kontrolori u gradskom prevozu moći putnicima, ukoliko nemaju kartu da uručuju elektronske prekršajne naloge.

Po toj odluci, kontrolori će moći da uzimaju podatke od putnika i da ih odmah prosledjuju komunalnoj policiji koja će ih sa elektronskim potpisom i prekršajnom prijavom vraćati kontroloru, da bi je on potom uručio onom ko nema kartu.

Do sada kontrolor je onom ko se švercuje mogao da proda posebnu kartu po ceni od 2.000 dinara ili da uzme podatke o putniku i prosledi ih Komunalnoj policiji.

Po novoj odluci na aparatima koje nose kontrolori će moći odmah da odštampaju prekršajni nalog, odnosno kaznu.

U obrazloženju te odluke je navedeno da će time biti smanjeni troškovi davanja prekršajnih naloga, kojih su na mesečnom nivou izmedju 12.000 i 15.000 dinara.

(www.serb.rs)