Povećanje minimalne cene rada

ssss-ugs-nezavisnost-sindikati-serb.rs

Sindikati ujedinjeni u stavovima (foto:www.koreni.rs)

Predstavnici dva reprezentativna sindikata u Srbiji predložili su povećanje minimalne cene rada, koja nije promenjena tri godine, za 19 dinara po radnom času.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” uputili su Socijalno-ekonomskom savetu inicijativu za povećanje minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom času, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

Kako se navodi u saopštenju tih sindikalnih organizacija, minimalna cena rada nije izmenjena pune tri godine i oni smatraju da postoje opravdani i konkretni pokazatelji zbog kojih bi trebalo da se poveća „minimalac“ u ovoj godini.

„S obzirom na vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto“, ukazuju sindikati.

Prema statističkim podacima i izjavama najviših državnih funkcionera, od juna do decembra prošle godine nastavljeni su pozitivni trendovi (rast BDP-a, produktivnosti i zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, rast prosečnih zarada, ali i potrošačkih cena i iznosa potrošačke korpe), a takve tendencije se najavljuju i za ovu godinu, navodi se u saopštenju.

„Shodno tome, svi egzaktni pokazatelji za prethodni period, kao i procene kretanja do kraja ove godine, govore o potrebi i opravdanosti, odnosno utemeljenosti zahteva da se minimalna cena rada u 2016. godini, sa 121 dinar poveća na 140 dinara, što su sindikati i ranije zahtevali“.

Time bi minimalna zarada iznosila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. godine bi iznosilo oko 35 odsto.

Istovremeno, i ovako povećana minimalna zarada činila bi manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja u novembru 2015. godine iznosi 34.885,19 dinara, navodi se u saopštenju koji je prosledila Informativna služba SSSS.

(www.serb.rs)