Potpisi za spas reka i priobalja

Vodopad Tupavica nalazi se u blizini sela Dojkinci na Staroj Planini (foto:anta019.blogspot.com)

U toku je potpisivanje peticije protiv gradnje toplodolskog tunela i derivacione hidroelektrane na Staroj planini, saopštavaju pokretači ove peticije koji ističu da bi se sprečavanjem ovih radova sačuvale reke i priobalje u ovom kraju.

„Planovima i projektima za izgradnju više desetina derivacionih hidroelektrana na teritoriji Parka prirode Stara planina, suočeni smo sa opasnošću katastrofalnih razmera. Oni prete potpunim uništenjem prirode Stare planine, naselja ljudi, kulturnog i naučnog nasleđa, turističkog potencijala, uništenjem vodosnabdevanja samog Pirota, ističu aktivisti koji su pokrenuli potpisivanje peticije, kojim se pozivaju lokalni i čelnici EPS-a, nadležna ministarstva i direktori da „izađu pred narod i kažu kakva je sudbina skrojena za ljude koji vekovima žive pored svojih voda“.

„Sama suština prirode Stare planine leži na njenoj očuvanoj rečnoj mreži i godišnjem režimu protoka voda. Sada toj milenijumskoj ravnoteži prete planovi ličnog bogaćenja uz neverovatno učešće institucija poput Ministarstva ekologije i Zavoda za zaštitu prirode. Korumpirani aparat iznedrio je sistem bez savesti i stručnog integriteta a očigledna potreba da se sveukupna priroda Srbije dodatno štiti, pala je na nas, stanovnike Srbije, ljubitelje prirode. Potpisivanjem ove peticije bićemo deo manifestacije masovnosti i neslaganja sa trgovanjem našim životima i nasleđem, bićemo deo velike borbe za prirodu kakvu treba da ostavimo svojoj deci“, ističe se u pozivu građanima za potpisivanje peticije. Ona se može potpisati elektronski na sajtu peticije24.com.

(www:serb.rs)