Postavljen „grobar“ za FAP na predlog vlade

fap-priboj-serb.rs

Fabrika automobila Priboj (FAP) ilustracija (foto:rs.n1info.com)

Nadzorni odbor Fabrike automobila Priboj (FAP) imenovao je danas Ranka Vukovića za novog generalnog direktora tog preduzeća, rekao je agenciji Beta predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević.

Vuković je bivši direktor Industrije motora Rakovica, a na novu dužnost je imenovan na predlog Vlade Srbije, koja formalno ne postavlja direktore preduzeća u restrukturiranju.

Radnici FAP-a su posle imenovanja novog generalnog direktora zamrzli štrajk i čekaju da vide kakav će biti njegov plan za rešavanje problema u toj fabrici.

„Naši zahtevi su opstanak FAP-a, isplata svih zaostalih zarada i povezivanje radnog staža. Pratićemo da li se radi na ispunjavanju tih zahteva i ako se uverimo da se to ne sprovodi opet ćemo stupiti u štrajk“, kazao je Mršević.

Radnici FAP-a su juče odmrzli štrajk jer u četvrtak, 10. marta, nije imenovan novog generalnog direktora, kako je ranije bilo dogovoreno.

Štrajk radika FAP-a počeo je 23. februara, ali je zamrznut 3. marta posle dogovora s predstavnicima vlade o rokovima isplate zaostalih zarada i imenovanju nove uprave.

Od tada su isplaćene dve od devet zaostalih zarada.

FAP zapošljava oko 650 radnika i jedno je deset preostalih preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverioca ističe 31. maja ove godine. Ako do tada ne bude nadjeno rešenje, preduzeće mora da ide u stečaj.

(izvor-Beta)

Poštovani čitaoče,

sumnja u dobre namere aktuelnih vlasti ali i većine političkih činilaca u ovoj zemlji  navodi nas da preispitujemo njihove odluke i da se trudimo da uvek alarmiramo na moguće loše posledice istih.

A pošto je vrlo dobro poznata osobina nas gradjana Srbije da zaboravljamo želeli bi da dodamo i tekst iz prošlosti , tačnije od ponedeljka 28. November 2005.

 

Stečaj u Industriji motora rakovica

Radnici IMR optužuju direktora Ranka Vukovića da firmu vodi u likvidaciju.

Privatizacija ili stečaj: Iz pogona Industrije motora Rakovica

Već desetak dana poslovanje Industrije motora Rakovica pod lupom je finansijske inspekcije Poreske uprave koja proverava gde je i kako trošen novac ove fabrike, saznaje se od izvora koji je želeo da ostane anoniman. Izvor tvrdi da je prema preliminarnim nalazima inspekcije ove godine generalni direktor Ranko Vuković na službena putovanja u inostranstvo potrošio oko 4,5 miliona dinara, dok je gubitak firme procenjen na oko 335 miliona dinara. Procenjuje se, takođe, da je za nesto više od dve godine koliko se nalazi na celu IMR Vuković oštetio firmu za oko 10 miliona evra. U preduzeću, gde oko 1350 radnika zarađuje u proseku oko 12.000 dinara, ovaj podatak ukazuje na kriminalnu prirodu poslovanja Ranka Vukovića, koja ugrožava opstanak IMR. U prilog toj činjenici naš izvor navodi podatak da je od početka godine od planiranih 1.768 proizveden 461 traktor, a kada je reč o motorima od planiranih 7.162 fabrikovano je samo 2.187, što je najmanje ostvarena proizvodnja IMR u poslednjih deset godina.

Tunis, omiljena destinacija direktora IMR

Prema navodima našeg izvora direktor IMR Ranko Vuković je za poslednje dve godine na putovanja potrošio blizu 150.000 evra, a nedavno se vratio sa službenog puta u SAD. O svom putu i troškovima nikome nije podneo izveštaj, ali se hvalio kako je imao veoma ozbiljne razgovore sa potencijalnim partnerima. Nedavno se vratio sa puta u Italiju, a već danas putuje u Rusiju. Sledeća destinacija na kojoj bi direktor trebalo da se nađe je Tunis, i to po ko zna koji put – navodi naš izvor.

– Osim toga umesto privatizacije Industrije motora Rakovica do kraja ove godine Ranko Vuković sada najavljuje mogućnost da firma uskoro, ukoliko ne nađe strateškog partnera, bude likvidirana. Utihnule su i priče o socijalnom programu za koji je garantovano da će biti realizovan do kraja ove godine, i koji bi trebalo da obuhvati 500 do 600 zaposlenih u IMR – tvdi naš izvor.

Inače, zahtev za utvrđivanje činjenica u vezi sa mogućom korupcijom, malverzacijama i zloupotrebama službenog položaja od strane Ranka Vukovića, generalnog direktora Industrije motora Rakovica, prosleđen je Ministarstvu finansija 20. juna ove godine, da bi ga zatim to ministarstvo dalje prosledilo Poreskoj upravi, tačnije Direkciji za kontrolu i Upravi kriminalističke policije, koje su tek nedavno, slanjem inspekcije, pokrenule detaljnu istragu. Očekuje se da će izveštaj inspekcije biti završen do kraja meseca nakon čega će, ukoliko za to bude osnova, biti podignuta i krivična prijava protiv direktora IMR.

Podsetimo da zaposleni u IMR već više meseci ukazuju nadležnim institucijama da postoji mogućnost zloupotrebe službenog položaja u ovom preduzeću. Na to ukazuje i to da je do sada čak oko 65 dopisa sa zahtevom da se ispitaju ove insinuacije poslato na različite adrese – od čega najviše Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju, koje do sada nisu reagovale.

(www.serb.rs)