Poslodavac odbija da sprovede sudsku odluku

frad-strajk-serb.rs

Nezakonito otpušteni radnici fabrike Frad ni nakon dve godine nisu vraćeni na posao (foto:www.aleksinac.net)

Iako imaju pravosnažnu i izvršnu presudu Osnovnog suda u Aleksincu o vraćanju na posao, devetoro radnika fabrike Frad i dalje nije na svojim radnim mestima zbog toga što poslodavac odbija da sprovede sudsku odluku.

Osnovni sud u Aleksincu je 27. aprila prošle godine doneo presudu da je rešenje otkaza Ugovora o radu nezakonito i nalaže poslodavcu vraćanje otpuštenih radnika na posao. Presuda postaje pravosnažna 11. juna, a izvršna 26. juna 2015. godine. Mi smo 3. jula došli u fabriku Frad u Aleksincu i shodno sudskoj presudi javili se na rad direktoru Branimiru Zabunoviću. Međutim, on nas je vratio sa kapije rekavši nam da se javimo u sedište preduzeća koje je izmešteno u Beograd. Reč je inače o sobi u beogradskom hotelu Astorija – objašnjava za Danas Mlađan Marković, predsednik Samostalnog sindikata Frad filteri internacional i jedan od otpuštenih radnika.

On dodaje da je devetoro članova štrajkačkog odbora preduzeća Frad filteri internacional Beograd, ogranak Aleksinac, među njima i čelnici podružnica Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u toj fabrici dobilo otkaze još 2014. godine. Dok poslovodstvo preduzeća tvrdi da su otkazi podeljeni zbog nezakonito organizovanog štrajka, sindikalci ističu da se radi o perfidnom pokušaju menadžmenta da spreči radničku i sindikalnu borbu za osnovna prava.

– Štrajk je održan 12. i 13. marta te godine. Na takav korak smo se odlučili jer je poslovodstvo uporno odbijalo razgovore sa nama, ne poštujući ranije postignute dogovore oko isplata zarada i zaostalih putnih troškova. Nakon dva dana štrajka postignut je sporazum sa poslodavcem koji se obavezao da će da ispuni sve naše zahteve. Međutim, ubrzo po prekidu štrajka poslovodstvo fabrike je donelo odluku o prekidu radnog odnosa za mene, predsednika podružnice UGS „Nezavisnost“ i još sedmoro kolega koji su bili članovi štrajkačkog odbora zbog navodno nezakonito organizovanog štrajka – kaže Marković.

frad-proizvodi-serb.rs

Fabrika Frad još jedna u nizu namerno uništenih … (foto:www.motor-jagodina.rs)

– S obzirom su prošle dve godine od nezakonito dobijenih otkaza, a nama je za to vreme bilo uskraćeno pravo na rad, ostvarivanje zarade, pravo po osnovu socijalnog osiguranja, pravo na overu zdravstvenih knjižica i pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja, pokušali smo da svoja prava ostvarimo preko institucija države. Kako smo shvatili da to nije moguće, naš sledeći korak biće okupljanje ispred fabrike u Aleksincu, sa članovima naših porodica i sindikalnim organizacijama koje su nam obećale podršku, gde ćemo pokušati da ostvarimo naša elementarna, Ustavom zagarantovana prava – zaključuje Marković.

Ko je podelio otkaze

– Otkaze od poslovodstva Frad filteri dobili smo u trenutku kada nam to preduzeće, formalno, nije bilo poslodavac. Naime, 17. marta 2014. godine svi radnici fabrike Frad filteri, njih 172, uključujući i nas otpuštene, potpisuju aneks ugovora o prelasku u firmu Frad filteri internacional Beograd, ogranak Aleksinac. To je urađeno samo papirološki, inače su svi radnici na svojim radnim mestima i obavljaju iste poslove. U Frad filterima ostao je jedino direktor Branimir Zabunović. Otkazi nama usledili su sedam dana kasnije – objašnjava Marković.

(www.serb.rs)