Poslanik Jobika: Vojvodina otcepljena teritorija

jobbik-madjarska-militantni-profašisti-serb.rs

Pripadnici militantne skupine stranke Jobbik paradiraju na trgu u Budimpešti; Foto: Reuters

Poslanik mađarske stranke Jobik, koja je u Senti otvorila kancelariju, Vojvodinu naziva „otcepljenom teritorijom“. Vlada Srbije: Niko neće svojatati Vojvodinu.

Otvaranje kancelarije ekstremne desničarske mađarske stranke Jobik u Senti izazvalo je oštre kritike među vojvođanskim političarima.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara poručuje da im nisu potrebni tutori iz Mađarske, a demokrate zahtevaju od nadležnih da onemoguće rad kancelarije Jobika.

Takozvana prijemna parlamentarna kancelarija Jobika u skoro samom centru Sente.

Iako otvorena pre samo četiri dana, danas nailazimo na zatvorena vrata.

Poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske, Ištvan Salvai najavio je da će u ovim prostorijama jednom u tri meseca razgovarati sa Mađarima iz Sente, kako bi se upoznao sa njihovim problemima.

Poslanik Jobika, stranke koju optužuju za fašizam, neonacizam, homofobiju, uverava da se u Senti neće baviti akcijama protiv drugih naroda, da cilj nije raspirivanje mržnje, već pomoć ovdašnjim Mađarima.

Istovremeno, Vojvodinu naziva „otcepljenom teritorijom“.

„Smatrao sam da kao poslanik koji se bavi nacionalnom politikom, treba da i na otcepljenim teritorijama obezbedim mogućnosti za Mađare da me potraže i informišu o problemima koji ih tište u svakodnevnom životu“, poruka je Ištvana Salvaia.

Ovdašnjim Mađarima nije potreban tutor iz Mađarske, poručuje lider vojvođanskih Mađara, koga su prošle godine u Budimpešti napali upravo ultradesničari Jobika, nazivajući ga izdajnikom.

„Nije moje da cenim da li je to pravno moguće ili nije, ali ono u šta sam ja siguran je da nama ne treba niko da dolazi kao tutor i da nam rešava stvari. Tu smo mi, znamo šta su problemi i znamo kako se ti problemi rešavaju“, rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

On je naveo da je takav stav imao i početkom prošle godine, kada je Jobik bezuspešno pokušao da otvori kancelariju u Subotici.

Demokrate zahtevaju od nadležnih da onemoguće rad kancelarije Jobika u Senti.

„Nama ovde u Vojvodini ne trebaju ljudi čiji skupovi obeležavaju crne uniforme i zato je DS protiv postojanja ove kancelarije i zatražili smo od nadležnih organa da se to spreči“, kaže Miroslav Vasin iz DS-a

Građani Sente iznenađeni su otvaranjem kancelarije mađarske partije u njihovom gradu.

„Teško da to mogu da prihvate građani“, kaže jedan od stanovnika Sente.

Kako je moguće da politička partija, koja nije registrovana u Srbiji, otvori kancelariju u Senti i da li im je tu dozvolu omogućila opština?

Odgovor na ovo pitanje nismo uspeli da dobijemo u lokalnoj samoupravi, jer, kako nam je rečeno, predsednik opštine, zbog obaveza danas nije imao vremena za davanje izjava.

Vlada Srbije neće dozvoliti ničije svojatanje Vojvodine

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je nadzor radi utvrđivanja činjenica da li mađarski desničarski pokret Jobik deluje politički na teritoriji Srbije, a nije registovan kao politička stranka, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Poslanik i potpredsednik ove desničarske mađarske političke stranke Ištvan Sava otvorio je kancelariju u Senti, a u Ministarstvu navode da su poslali dopis MUP-u da ih obavesti o ranijim postupanjima, jer je u dva navrata u Subotici MUP zabranio rad i zatvorio ove kancelarije.

„U tom dopisu smo pitali MUP zašto smatraju da sada treba postupiti drugačije“, rekli su u Ministarstvu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kako je ukazano, „ne može da zabrani rad političke stranke, već Ustavni sud i to samo ako je registrovana, a ovakva politička stranka ne postoji u Registru politickih stranaka koji je u nadležnosti Ministarstva“.

Potpredsednice Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički naglasila je da Vlada Srbije neće dozvoliti svojatanje Vojvodine ni sa čije strane, niti ekstremno ni fašističko delovanje na svojoj teritotiji.

„Istovremeno moramo pažljivo da ispoštujemo procedure, jer one su te koje će i u drugim, manje jasnim slučajevima, zaštititi demokratsko pravo na političko delovanje“, rekla je Kori Udovički Tanjugu.

(izvor-B92)