„Političari su bolji komičari nego što ja pišem“

DUSAN-KOVACEVIC-serb.rs

Naš proslavljeni dramski pisac i akademik Dušan Kovačević (foto:dobarzivot.com)

Nekadašnji političari bili su interesantniji za književnu kritiku, kaže proslavljeni dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, koji smatra da je aktuelna politička situacija veća komedija od one koju on može da napiše.

Kovačević je prisustvovao predstavljanju novog časopisa za umetnost i kulturu kome je dao ime „Kôd 21″.

Za sve ljubitelje pozorišne umetnosti, Zvezdara teatar priprema iznenađenje. Ostvarenje “Klaustrofobična komedija“ ovog puta biće bogatije za još jednu legendu srpskog glumišta. Dramski pisac Dušan Kovačević ubedio je Slavka Štimca da se nakon 20 godina vrati na scenu u ovom komadu, koji će premijerno biti izveden 23.decembra.

“Nisam ja Slavka puno ubeđivao, zato što smo se mi poznavali još od vremena ‘Ko to tamo peva’, znači pre trideset i nešto godina. I on je meni privatno jako drag čovek i izuzetno je dobar glumac, i ja sam poželeo da se on vrati u pozorište posle dvadeset i nešto godina. Radili smo i u filmu ‘Underground’, proveli smo godine zajedno i izuzetno mi je drago da je on danas u toj podeli u predstavi”, rekao je Kovačević.

Na pitanje koliko današnja politička scena podseća na neke od legendarnih likova iz njegovih kultnih ostvarenja, Dušan Kovačević ‘kaže:

“Mislim da se ništa suštinski nije promenilo, izuzev što su oni političari bili malo interesantniji za literaturu i književnost. Vremena su ipak bila opasnija, bilo je više povoda za ozbiljnu komediju, a ovo su sad neozbiljne komedije.“

Znači ne možete da napravite neko poređenje?

„Ne mogu da napravim poređenje zato što su oni bolji komičari nego što ja pišem.”

Višegodišnju tišinu kulturne štampane reči u Srbiji prekida pojavljivanje novog časopisa za umetnost i kulturu, pod nazivom „Kôd 21“. Kako sam Dušan Kovačević tumači, ovaj simboličan naziv predstavlja ključ za čitanje 21.veka. Pokretačka inicijativa potekla je od upravnika Šabačkog pozorišta Zorana Karajića, koji se nada da će se kroz pisani trag pojačati potreba za kulturom kao načioom života društva.

(www.serb.rs)