Podgrevanje čorbe koja se svima smučila

opozicija-sastanak-serb.rs

Sastanak „opozicije“ (foto:sandzakonline.com)

Pred nastavak razgovora proevropske opozicije, SDS, LDP, LSV demantovali Bojana Pajtića da su blizu postizanja dogovora o zajedničkom nastupu

Ako se po jutru dan poznaje, onda od ujedinjenja proevropske opozicije u jednu kolonu neće biti ništa. Svega jedan sastanak dvadesetak stranaka, pokreta i sindikata bio je dovoljan da shvate da je njihov zajednički nastup na izborima nemoguća misija. Dan posle skupa u Beogradu, obe strane, jedna okupljena oko DS-a i druga oko SDS-a i LDP-a, različito su tumačile efekte skupa na Terazijama, čime su dovele pod znak pitanja svrhu sastanka koji će sutra u podne biti održan u sedištu LDP-a, a na kome su prisustvo najavili Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Dragoljub Mićunović i Goran Ješić. Nepuna dva sata izdržao je dogovor lidera kojima su navodno bliske evropske vrednosti, kada je pet stranaka (SDS, LDP, LSV, Narodni pokret Srbije i Zeleni Srbije) izdalo saopštenje u kome su demantovali Bojana Pajtića, lidera DS-a, da su blizu postizanja dogovora o zajedničkom nastupu na izborima.

„Nakon sastanka jasnija su nam razmišljanja predstavnika opozicije koji su bili prisutni, ali, nažalost, nismo ništa bliže dogovoru nego što smo bili pre ovog sastanka”, zapisano je u njihovom saopštenju.

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović, koji je bio na sastanku, kaže da iznenađen saopštenjem.

„Moram priznati da sam iznenađen, a možda ne bi trebalo da budem. Mi smo se tamo saglasili i svi su jednoglasno prihvatili ono što je kasnije Pajtić u ime svih pročitao, a to je da ćemo se o modalitetima saradnje – jedna lista, dve liste, predizborne koalicije, postizborne –dogovoriti na narednim sastancima”, rekao je Mićunović.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je neophodno da se postigne dogovor sa DS-om o zajedničkom nastupu partija proevropske orijentacije. On je u pisanoj izjavi medijima naveo da se nada da će se narednih dana doći do rešenja i da na sastanku u sedištu DS-a dogovor nije u potpunosti postignut.

„Smatram da su, umesto beskrajnih rasprava, naše stranke dužne da se momentalno i najefikasnije bore protiv Aleksandra Vučića i SNS-a. Zbog toga je neophodno da u danima pred nama postignemo dogovor sa DS-om o načinu izlaska na izbore, koji bismo potom, kao naš zajednički predlog, predstavili svim učesnicima razgovora”, kaže Jovanović.

U SDS-u smatraju da zbog formata sastanka nije mogao ni da bude postignut nikakav dogovor i da su još jednom uputili poziv DS-u da se priključi njihovom savezu, koji, kako kažu, već pola godine funkcioniše i predstavlja najjaču opozicionu opciju u Srbiji.

Pokret za preokret Janka Veselinovića iznenađen je reagovanjem SDS Borisa Tadića i činjenicom da je ta stranka relativizovala postignuti dogovor. „U saopštenju SDS-a se relativizuje osnovna poruka sastanka, a to je da se opozicija dogovorila oko ključne stvari – da se okupi kako bi porazila Vučićev režim i da niko od učesnika sastanka neće ući u koaliciju sa vladajućim strankama”, piše u saopštenju Pokreta za preokret.

Zahtevi Jovanovića i Tadića da se iza leđa ostalih stranaka dogovore sa DS-om za lidera Nove stranke Zorana Živkovića nisu novost, jer kako kaže, Tadić i Jovanović su na samom sastanku predložili da prvo dođe do dogovora njihovog saveza i DS-a.

„Bojan Pajtić je to kategorično odbio, rekavši da za istim stolom sedi dvadeset lidera partija, pokreta i sindikata i da niko nema prava da pravi selekciju. Tadić je mogao da čuje jasan stav DS-a, ali i ostalih učesnika sastanka da se niko ne želi odreći sindikata, regionalnih i manjinskih stranaka i da svođenje priče na stranačke interese nije korektno ponašanje”, ističe Živković.

Za sociologa Vesnu Pešić nema dileme da iza saopštenja SDS-a i LDP-a stoji Boris Tadić, koji se rukovodio ličnim interesima.

„To morate da pripišete sujeti Borisa Tadića. Sigurna sam da je on verovatno taj koji je to saopštenje smislio”, ističe Pešićeva, koja kaže da nije ništa tragično ako proevropske partije na izborima idu u dve kolone.

Komentarišući nemirne talase na proevropskoj opozicionoj sceni, dramaturg Nenad Prokić kaže da, „kad ih vidite na okupu, shvatite da je to podgrevanje čorbe koja se već svima smučila”.

„Neki od njih, kao Živković, zahtevaće da u koalicionom sporazumu piše da se ni po koju cenu ne može posle izbora ići u vlast sa Vučićem. Tadić i Jovanović žele upravo to, pa im je razlaz neizbežan. A i tom dvojcu bez kormilara je teško da usaglasi izjavu za štampu. U nadmetanju hipertrofiranog ega svakog od njih, razlaz će nastupiti, ako ne ranije, onda onog trenutka kad se bude pravila lista govornika na mitinzima. Glupo je govoriti posle Jovanovića, koji je bogomdani govornik, a glupo je da bivši predsednik Srbije ne bude kruna svakog mitinga”, ističe Prokić.

On naglašava da niko od svih njih nema ništa da ponudi ovom društvu koje je pod nadzorom, pogotovo ne ono elementarno poštenje potrebno da se savlada vladajuća bulumenta.

„Kapaciteti Srbije na desnoj strani vage su, kao i obično, u nešto boljem položaju, ali od njih ne može čovek nikada da očekuje ništa pametno. Ne podnosim bele listiće, pa mi preostaje da glasam za manjine – neka se čuje glas najslabijih”, zaključio je Prokić.

(www.serb.rs)