Počinje proizvodnja nove haubice za Vojsku Srbije

Nora-B52-vojska-srbije-serb.rs

Samohodna haubica Nora B-52 KI (foto:www.skyscrapercity.com)

Domaća samohodna haubica „nora“ B-52 biće postavljena na ruski „kamaz“ velike nosivosti. Sklapanje u Velikoj Plani, municija će da se proizvodi u čačanskoj „Slobodi

Stručnjaci vojnog Tehničkog opitnog centra počeli su rad na testiranju domaće samohodne haubice „nora“ B-52. To je poslednji korak pre početka serijske proizvodnje moćnog oružja, koje bi trebalo da počne u prvoj polovini godine. U planu je da Vojsci Srbije bude isporučeno ukupno 18 ovih artiljerijskih sistema.

Na poligonu u selu Nikinci kod Šapca i laboratorijama TOC-a u Beogradu biće urađeno takozvano verifikaciono ispitivanje, koje je obavezno za svako novo sredstvo koje ulazi u naoružanje Vojske Srbije. To podrazumeva provere svih vitalnih funkcija oruđa – brzinu dejstva, razornost projektila, kvalitet balističke zaštite… Tek sa potpisom inženjera TOC, u fabrici složenih borbenih sistema u Velikoj Plani počeće serijska proizvodnja dogovorene serije.

Plan državnog i vojnog vrha je da moćna haubica bude postavljena na rusko vozilo „kamaz“ velike nosivosti, koje će omogućiti stabilnost i pokretljivost cevi kalibra 155 milimetara. Municija za „noru“ proizvodiće se u čačanskoj „Slobodi“.

Očekivanja od proizvodnje i isporuke savremene haubice su velika. Ona bi trebala da modernizuje artiljerijske jedinice Vojske Srbije, ali i da bude dodatna referenca domaćoj vojnoj industriji. „Nora“ će biti i srpski pandan haubicama „pancer 2000“, nemačke proizvodnje, koje je prošle godine nabavila Hrvatska. To je, međutim, samo deo modernizacije hrvatskih oružanih snaga, koje prete da poremete ravnotežu u regionu, na šta Srbija sprema odlučan odgovor.

Da je naša zemlja prinuđena da se štiti razvojem svoje vojne tehnike smatra i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković. Kupovina savremenih „haubica“ samo su deo planiranih nabavki koje će modernizovati domaće oružane snage.

– Pravo svake zemlje je da oružane snage oprema prema svojim procenama i ciljevima – kaže Diković. – Srbija, koja nije opasnost ni za koga, razvija sredstva i sisteme, među kojima i oruđa velikog dometa. U prvoj polovini ove godine očekujemo isporuku dva helikoptera. Predstoji nam završetak modernizacije PVO sistema „kub“, samohodne haubice „sora“ kalibra 122 milimetra, kao i artiljerijske municije i raketa većeg kalibra.

Načelnik Generalštaba najavljuje i nabavku višenamenskog oklopnog vozila „lazar“ i raketnog sistema „morava“. Ova sredstva trebalo bi da smanje hrvatsku prednost stečenu kupovinom američkih „hamera“ i balističkih raketa, čija se nabavka najavljuje za 2016. godinu.

(www.serb.rs)