Patrijarh srpski Irinej pozvao Srbe da ostanu na KiM

irinej-serb.rs

Patrijarh Irinej (foto:www.cdm.me)

Državni vrh je nazaslužniji za to što Kosovo nije postalo član Uneska, rekao je patrijarh srpski Irinej i pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji, a raseljene da ne izgube nadu u povratak svojim domovima.

Irinej je u intervjuu za novogodišnji broj mitrovičkog „Jedinstva” izjavio da najveće zasluge za neulazak Kosova u Unesko pripadaju vrhu srpske države, koja se zdušno založila da šefovima mnogih država objasni istorijska istina i značaj svetinja za srpski narod i srpsku kulturu.

„Naravno, značajnu ulogu imala je i naša crkva svojim obraćanjem i apelom poglavarima pravoslavnih crkava, kao i poglavarima drugih hrišćanskih crkava i predstavnicima religija. Zahvalni smo i našoj štampi koja je doprinela pozitivnom rešenju ovih pitanja, kao i uglednim ličnostima javnog i kulturnog života. Verujemo da je progovorila i savest poštenih ljudi sveta,„ rekao je Irinej, prenosi TAnjug.

Patrijarh srpski je kazao da prognani Srbi sa Kosova ne smeju izgubiti nadu na povratak svojim domovima, iako spaljenim, svojim svetinjama i grobljima svojih predaka.

„U svojim molitvama crkva se moli za one koji su ostali u svojim domovima da im Gospod da snagu da izdrže nevolje u kojima se nalaze, a onima koji su prognani da se vrate. Jednima i drugima, naše sveštenstvo i monaštvo pružaju divne primere hrabrosti i ljubavi prema svetoj zemlji i svetinjama kosovsko-metohijskim. Naravno, u tome će im pomagati i podržavati ih sav naš narod,„ rekao je patrijarh.

Irinej je ocenio da je Kosovo i Metohija najznačajniji deo Srbije i najsvetiji njen prostor.

„Svaki pedalj zemlje na Kosovu i Metohiji natopljen je krvlju najboljih sinova, kćeri i dece srpskoga naroda. Svaki pedalj zemlje osvećen je pokajničkim i stradalnim suzama naroda i svetim molitvama njenih svetitelja,” kazao je.

Naša poruka svima Srbima, najpre onima koji su smogli snage i hrabrosti i ostali na svojim vekovnim ognjištima, da i pored mnogih nevolja i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi, ostanu na zemlji svojih otaca i predaka, kazao je Irinej.

„Poruka onima koji su izbegli i koji su prognani, je da se vrate, obnove svoje spaljene domove i povrate svoju uzurpiranu imovinu. Posebna poruka sadašnjim i budućim žiteljima Kosova i Metohije je da budu jedinstveni u svim pitanjima od nacionalnih interesa i opstanka na kosovsko-metohijskim prostorima,” rekao je patrijarh.

(www.serb.rs)