Patrijarh Irinej: Možda još nema uslova za posetu pape Srbiji

Patrijarh-Irinej-serb.rs

Patrijarh Irinej (foto: borisbajic.net)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da nema ništa protiv posete pape Srbiji, ali da se možda još nisu stekli uslovi za to.

„Papa je nekoliko puta nagoveštavao da želi da poseti i Srbiju… Ja ne vidim ništa rđavo u toj želji, ali s obzirom da u Srbiji živi veliki broj izbeglica iz Hrvatske koji još nose traume i rane progona i druge posledice tog progona, možda nije još došlo vreme da do papine posete dođe”, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

U razgovoru sa dopisnikom agencije Beta Milomirom Niketićem tokom posete Kanadi, poglavar SPC je ocenio da predlog o kanonizaciji zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca nije dobar jer je njegovo delovanje „nespojivo sa nazivom svetiteljstvo”.

Prema njegovim rečima, tokom Drugog svetskog rata je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima izvršen genocid, a Stepinac nije mogao da ne zna šta se dešava.

„Koliko je meni poznato, Stepinac je dao izjave koje nisu nimalo bile želje da se zaštiti srpski narod. Zna se i da je zdušno pomagao ustaški pokret (Ante) Pavelića, kao Bogom poslatu osobu da reši istorijsko pitanje hrvatskog naroda”, naveo je patrijarh Irinej za agenciju Beta.

Poglavar SPC je dodao da je „papa prošle godine predložio susret predstavnika istoričara SPC i predstavnika istoričara Rimokatoličke crkve iz Hrvatske, a na neki način u prisustvu papskom”.

„Odmah sam rekao da je to dobar predlog, jer na kraju krajeva, treba da sednemo i vidimo koji je razlog da Hrvati dugo vremena pokazuju, da ne kažem neprijateljstvo, iako to de fakto jeste, prema Srbima. Treba da vidimo koji su njihovi razlozi za tako nešto i da o tome razgovaramo na najvišem istorijskom i kulturnom nivou”, rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je i taj predlog došao povodom slučaja kanonizacije Stepinca i konstatovao da je „istorija događaja u NDH poznata – tada su Srbi doživeli genocid”.

„Koliko lično – ne znamo, ali je svakako bila prisutna Katolička crkva, odnosno njeni sveštenici čiji je vrhovni starešina Stepinac. On nije mogao ne znati šta se događa u NDH”, dodao je poglavar SPC.

(www.serb.rs)