Odustati od prodaje Telekoma

privatizacija

Telekom Srbija foto:ekonomskevesti.com

Ekonomski analitičar i konsultant za investicije Mahmud Bušatlija izjavio je danas da treba odustati od prodaje Telekoma, sve dok se kompanija ne restruktuira i pripremi za privatizaciju u okvirima demokratskih i slobodno tržišnih normi.

Bušatlija je agenciji Beta rekao da prodaja Telekoma nije od javnog interesa jer bi privatni vlasnik imao monopol u sferi telekomunikacija i infrastrukturi fiksne telefonije, smanjio bi broj zaposlenih, poskupeo usluge i iznosio začajni profit iz zemlje.

„Jedini motiv bilo kog investitora, pa i kupca Telekoma, stvaranje je profita po svaku cenu. Građani od kupca Telekoma ne mogu očekivati da se on ponaša kao dobri samarićanin, koji će na račun svog profita poboljšavati i pojeftinjavati svoje usluge, a naročito zadržavati visoku zaposlenost“, rekao je Bušatlija.

On je naveo da se od prodaje može očekivati smanjenje broja zaposlenih, direktno u Telekomu, a indirektno kod firmi sa kojima Telekom sarađuje, što će dovesti do prelaska jednog broja otpuštenih na teret obaveznog socijalnog i penzijsko-invalidskog osiguranja i opteretiti budžet.

Može se očekivati poskupljenje usluga u fiksnoj telefoniji, u kojoj nema gotovo nikakve konkurencije, niti će se moći ostvariti sve dok se telekomunikaciona infrastruktura ne izdvoji u poseban privredni subjekat, dostupan svim operaterima pod istim tehničkim i finansijskim uslovima, kazao je Bušatlija.

Kako je dodao, prodajom kompanije Telekom može se očekivati i značajno povećanje neto odliva deviza iz zemlje.

Iz Vlade Srbije više puta je obrazloženo da je prodaja Telekoma neophodna zbog prevremenog vraćanja kredita sa visokom kamatom i ulaganja u profitabilnije ili korisnije projekte, podsetio je Bušatlija i istakao da to nije dovoljan razlog za prodaju i da trenutno profitabilniji projekti od telekomunikacija ne postoje u našoj ekonomiji, niti će postojati za dugi period ispred nas.

Korisnijim projektima bi se mogli smatrati industrijski koji bi zapošljavali radnike, ali takvih projekata nema, dodao je on.

(www.serb.rs)