O većem minimalcu nakon izbora

prazan-novčanik-prosečna-plata-serb.rs

Novčanik u Srbiji na polovini meseca – ilustracija (foto:www.aftonbladet.se)

Razgovori o eventualnom povećanju minimalne zarade u Srbiji nastaviće se nakon formiranja nove vlade, jer trenutno nije ni moguće o tome pregovarati, izjavili su danas predstavnici Socijalno ekonomskog saveta (SES).

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom satu, čime bi minimalna mesecna zarada iznosila 24.360 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a Nebojša Atanacković rekao je da su sindikati tražili da se razmatra mogućnost povećanja minimalca, ali da će sačekati formiranje nove vlade da taj zahtev ponovo aktuelizuju.

Poslodavci bi, kako je naveo, mogli da podrže određeno povećanje, u skladu sa inflacijom, ali ne i onoliko koliko predlažu sindikati.

“Ipak, najbolje je da sačekamo da prođe period formiranja vlade”, rekao je Atanacković.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dusko Vuković podsetio je da je taj sindikat, zajedno sa Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost“ podneo inicijativu za povećanje minimalca u februaru, ali i naveo da sada vlada nije u kapacitetu da o tome pregovara.

“Tek nakon formiranja vlade ćemo ući u to. Gledaćemo da se ne ponovi da razgovori ponovo startuju polovinom avgusta”, rekao je on u Vladi Srbije na konferenciji nakon što je Ministarstvo privrede SES-u predočilo plan vezano za Godinu preduzetništva.

Vuković je podsetio da je rok za određivanje minimalca za 2017. 15. septembar, ali bi, kako je naveo, trebalo da postoji mogućnost da se i tokom ove godine promeni nivo minimalne zarade.

Preduzetnicima 16 milijardi, potreban i bolji ambijent

Predstavnici Socijalno ekonomskog saveta (SES) poručili su da je 16 milijardi dinara koje je vlada opredelila za podršku preduzetnicima u ovoj godini značajan korak, ali su ukazali da istovremeno mora da se radi i na poboljšanju poslovnog okruženja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i član SES-a, Aleksandar Vulin poručio je da je 16 milijardi dinara koje je Vlada Srbije u 2016. opredelila za podršku preduzetništvu, dovoljno za donošenje pozitivnih promena, ali i za motivisanje mladih da uđu u biznis.

Vulin je podvukao da je Vlada u 2016. Godini preduzetništva, od tog novca čak četiri milijarde dinara predvidela da budu bespovratna sredstva.

“To su sredstva koja mogu da promene stvari i da pomognu mladima da uđu u preduzetništvo bez straha, sa željom da napreduju i ostvare pozitivan rezultat. U tome je svakako potrebna pomoć poslodavaca i sinikata, jer samo zajedno možemo da uspemo”, ocenio je Vulin u Vladi Srbije, nakon što je predstavnicima Socijalno ekonomskog saveta izložen program podrške preduzetništva.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dusko Vuković naveo je da svi projekti koji imaju za cilj povećanje nivoa zaposlenosti ili konkurentnost privrede, bilo da se odnose na mlade, nezaposlene žene ili bilo koju kategoriju građana, bio bi uskraćen bez dorpinosa sindikata i dijaloga u okviru SES-a.

“Ova 2016. Godina preduzetništva može biti uspešna ako obuhvata i socijalni dijalog kako na nivou Srbije, tako i na nivou lokala”, rekao je on.

Vuković je naveo da SES želi da bude informisan i vezano za 33 pojedinačnih projekata vrednih 16 milijardi dinara koje je resorno Ministarstvo privrede predvidelo u ovoj godini kao podršku preduzetnicima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je 16 milijardi dinara direktna podrška kako bi se radilo na razvoju preduzetničkog duha koji je, primetio je, izostao kod nas u prethodnim godinama.

“Najvažnije je unapređivanje poslovnog ambijenta, jer bez toga nema ni dovoljno rezultata ni sredstava koja su namenjena da idu kao pomoć, te ona neće biti dovoljno efikasno iskorišćena“, smatra Atanacković.

On je ukazao na potrebu promene odnosa administracije, zakonodavstva koje nije u duhu poslovnog sveta, kao i da lokalne samouprave nemaju parafiskalna zahvatanja i da se privredi ne uvode novi nameti.

Kada je reč o potrebni da se unapredi poslovni ambijent, složio se i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak, koji je rekao da je za buduće preduzetnike najvažnija klima u kojoj će moći lakše da se upuste u taj poduhvat sa manje ili bez strahova.

Prema njegovim rečima, ova godina bi trebalo da bude samo početna godina u kojoj će se preduzetništvo podržavati, a da to ostane trajan koncept.

Čanak je takođe ukazao da, pored toga što sindikati podržavaju koncept preduzetništva, neće podržati da poslodavci preduzetnici pokušavaju da štede tako što zaposlenima neće platiti doprinose ili plate.

Ministar Vulin je na konferenciji podvukao da je ovo Godina preduzetništva kako za vladu tako i za svako pojedinačno ministarstvo, pa čak i za resore koji naizgled nemaju puno veze sa privredom i ekonomijom, te da će svi dati svoj doprinos.

“Svi smo davali predloge kako da se poboljša poslovna klima”, rekao je on dodajuci da je i resor koji vodi veoma aktivan u tom smislu.

Najznačajniji mehanizam ovog ministarstva je, kako je rekao, podrška putem Nacionalne službe za zapošljavanje, a za aktivne mere je u ovoj godini određeno 2,8 milijardi dinara i jos 550 miliona za osobe sa invaliditetom.

“Prvi put i najviše do sada učinili smo da mere aktivne politike zapošljavanja budu pristupačne za poslodavce”, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ministarstvo radi na tome da reguliše sezonski rad putem vaučera, a angažuje se i na regulisanju privremeno zaposlenih, takozvanih radnika na lizing itd.

(www.serb.rs)