NUNS: Vučić krši Ustav i Zakon o javnom informisanju

nuns-serb.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije logo (foto:www.b92.net)

NUNS saopštilo je da mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić navodeći da neće gostovati na RTS i na televiziji N1 krši Ustav i Zakon o javnom informisanju.

NUNS je ocenio neprihvatljivim takvo „ophođenje“ budućeg predsednika Vlade Srbije i pozvalo ga da ubuduće sve novinare i medije tretira u skladu sa demokratskim običajima i da pokaže više razumevanja za slobodu izražavanja.

„Njegova ustavna obaveza je da prema svim novinarima i medijima, bez obzira na njihovu uređivačku politiku iskazuje odnos uvažavanja i poštovanja“, naveo je NUNS i dodao da bi Vučić na taj način demonstrirao sopstveni „demokratski karakter“ i pokazao da ne pravi razliku između novinara, medija, ali i građana.

To udruženje ocenilo je da Vučić selekcijom medija „vrši direktan pritisak na uređivačku politiku ovih medijskih kuća (N1 i RTS), ali i svesno ugrožava i osnovno ustavno pravo građana na informisanje – onih koji, primera radi, ne gledaju televiziju Pink, već RTS i N1.

NUNS smatra „posebno“ nedopustivim ignorantski stav Vučića prema RTS, koji je javni servis svih građana Srbije, navodeći da je upravo to činjenica koja obavezuje budućeg predsednika Vlade da u svakoj prilici na sopstvenom primeru, adekvatnim ponašanjem doprinosi podizanju ugleda RTS i RTV.

Kako su podsetili, Zakon o javnom informisanju izričito kaže da je zabranjena „neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

Zakon nalaže i da se ne sme „ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“, dodaje se u saopštenju NUNS-a.

(www.serb.rs)