NUNS i NDNV: „Necenzurisane laži” su pritisak na slobodu izražavanja

NUNS-i-NDNV-Izlozba-Necenzurisane-lazi-serb.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) (foto ilustracija:www.vesti.rs)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da izložba „Necenzurisane laži” predstavlja vrhunac cinizma Srpske napredne stranke, odnosno predstavnika vlasti, ali i dodatni pritisak na ionako krhku slobodu izražavanja u zemlji.

Reč je o izložbi koju je priredila pres-služba SNS i koja je otvorena preksinoć u beogradskoj galeriji „Progres”. Kako su naveli organizatori, postavku čini izbor od 2523 naslovnih stranica, novinskih članaka i tvitova, objavljenih u prethodne dve godine.

Vladanka Malović, šefica Službe SNS za informisanje, na otvaranju postavke je rekla da „izložba nije prozivanje medija koji uvredljivo pišu o Aleksandru Vučiću” i dodala da su „pred građanima dokazi da je u Srbiji dozvoljena ne samo kritika, već ekstremna kritika i neodgovornost za ono o čemu se piše i govori i da građani na osnovu ovih dokaza mogu da procene da li ima cenzure u Srbiji”. Planirano je da posle mesec dana prikazivanja u Beogradu, izložba od septembra gostuje i u drugim gradovima Srbije. Kako se ističe u zajedničkom saopštenju NUNS-a i NDNV-a, izložba predstavlja javni „katalog neprijatelja” SNS, kojima ta stranka smatra sve koji se kritički izraze prema premijeru i lideru te stranke Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti. Izložba je i dokaz da vlast ne razume da je osnovna uloga medija da bude kontrolor vlasti i zaštitnik javnog interesa, a ne sredstvo za propagandu i reklamiranje političara, navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

(www.serb.rs)