Novinarska udruženja: Smene neprihvatljive, političke

rtv-radio-televizija-vojvodine-mediji-serb.rs

Kome ne odgovara slobodno izveštavanje iz ove kuće? (foto:www.rtv.rs)

Novinarska udruženja u Srbiji su reagovala na iznenadne smene u Radio-televiziji Vojvodine i apelovala na reakciju nadležnih organa i u zemlji i u inostranstvu.

Pet udruženja je zajedno pozvalo međunarodne organizacije da se oglase povodom novih smena na RTV, dodajući da su te smene posledica političkog pritiska vlasti i instrumentalizacije tog javnog servisa.

Zajedničko saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Potpisnici saopštenja pozvali su međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom „političkog nasilja“ koje vlast sprovodi nad RTV-om, njegovim urednicima i novinarima, dodavši da događaji u toj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.

„Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića, juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović“, navela su udruženja u zajedničkom saopštenju.

Dodala su da se očekuje da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa „čišćenjem“ RTV od „nepodobnih“ urednika i novinara i navela da se smene sprovode potpuno neprimereno – telefonskim pozivima i usmenim nalozima.

„Događaji u RTV u potpunosti podsećaju na početak devedesetih godina prošlog veka, kada je s tadašnje Radio-televizije Novi Sad otpušteno, na prinudni odmor poslato ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima“, navodi se u saopštenju.

Udruženja su najavila akcije u znak protesta protiv tih „skandaloznih događaja“, o čemu će javnost biti obaveštena.

Oglasilo se i Udruženje novinara Srbije, koje je navelo da su „ekspresne smene u RTV neprihvatljive“.

„Iza njih ne stoji nikakvo obrazloženje i ocena njihovog rada kao ni argumenti zbog čega su smenjeni. UNS očekuje od Upravnog odbora RTV-a i novog rukovodstva programa da daju meritornu ocenu rada smenjenih urednika i upozorava da se prema njihovom radu mora odnositi s poštovanjem, a razloge za smenu obrazložiti činjenicama. UO i novo rukovodstvo programa moraju imati u vidu stav Programskog saveta RTV-a da je dosadašnji upravljački tim realizovao programsku koncepciju koja odgovara misiji i programskim ciljevima RTV-a“, navodi se u saopštenju UNS.

UNS je, takođe, zatražio da novinari i urednici RTV-a koji su potpisali otvoreno pismo u kojem su izrazili zabrinutost da bi nagle i nejasne smene mogle da naruše stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa ne snose nikakve posledice zbog iznetih stavova.

(www.serb.rs)