Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu – NE

Milan-Pantic-serb.rs

Spomen ploča u znak sećanja na Milana Pantića . (foto:www.telegraf.rs)

Ni posle 15 godina nije rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića.

11. juna obeleženo 15 godina od ubistva dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića koje još nije rasvetljeno.

Povodom 15. godišnjice Pantićevog stradanja predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je u Jagodini u subotu da je ta komisija došla u poslednjih nekoliko meseci do više konkretnijih podataka u slučaju ubistva Pantića.

„To su prvi konkretni podaci, konkretniji od mnogih koje smo imali u proteklih 15 godina…  Bliži smo egzekutorima u ovom trenutku nego nalogodavcima, ali nalogodavci će u nastavku istrage biti mnogo prepoznatljiviji, ako se utvrdi da su to zaista ljudi kojima smo na tragu“, rekao je Matić.

On je dodao da je Radna grupa, koja radi pojačano u odnosu na prošlu godinu, veoma često nailazila na vidljive situacije da se tragovi namerno usmeravaju u drugim pravcima.

„Nastojaćemo da se istraga pojača sa tužilačke strane“, rekao je Matić i dodao da je nezahvalno govoriti o rokovima i činjenicama.

Novinar Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine sa više udaraca tupim predmetom u glavu, u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

Pantić je ubijen nakon serije tekstova objavljenih u „Večernjim novostima“ o kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i radu opštinskih vlasti. Pantić je pisao, izmedju ostalog, o malverzacijama u Jagodinskoj pivari i cementari u Popovcu.

Milan-Pantić-2-serb.rs

Mesto ubistva novinara Milana Pantića (foto:www.novosti.rs)

Njegovom pomenu na jagodinskom groblju prisustvovala je porodica, prijatelji i kolege novinari iz Jagodine i predstavnici novinarskih udruženja u Srbiji, koji su zatim položili cveće na spomen ploču na mestu ubistva i na bistu Milana Pantića na istoimenom trgu u blizini zgrade u kojoj je Pantić živeo.

Na pomenu su govorili članovi porodice i direktor „Večernjih novosti“ Ratko Dmitrović i predstavnici novinarskih udruženja Živojin Rakočević i Predrag Blagojević.

Ove godine nagrada za novinarsku hrabrost, koja nosi Pantićevo ime, prvi put od uspostavljanja 2002. godine, nije dodeljena.

List Večernje novosti koje tradicionalno organizuju izbor dobitnika, saopštile su 8. juna da je na ovogodišnji konkurs za tu nagradu stiglo sedam predloga, medju kojima i nekoliko koji zaslužuju pažnju, ali da nijedan nije poseban i značajan toliko da zaslužuje nagradu sa imenom čoveka koji je svoju novinarsku hrabrost platio životom.

Porodica Milana Pantića je nakon te odluke zatražila da joj se nagrada ustupi kako sećanje na žrtvu ne bi počelo da bledi i navela da je nedodeljivanje nagrade korak ka tome.

„Pozivam članove žirija da se novinarska nagrada ‘Milan Pantić’ formalno-pravno ustupi porodici, kako narednih godina ne bismo dolazili u situaciju da bilo ko baca senku na ime mog oca i da žrtva koju je podneo za slobodu novinarstva u Srbiji bude bačena u drugi plan. Nerazumevanje pojedinaca ko je bio Milan Pantić, lične sujete i animoziteti, doveli su nas do toga da je čuvanje sećanja na njega ozbiljno ugroženo“, kazao je Milanov sin Nemanja Pantić.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da podržava želju porodice Pantić, dok je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo da razume opravdan gnev porodice i da će prihvatiti svaku njenu odluku koju bude donela u vezi s budućim dodeljivanjem nagrade.

Novinarska udruženja su ukazala da odgovornost za odluku da se ne dodeli nagrada najodgovornije rukovodstvo Novosti, odnosno Dmitrović.

UNS se, zbog netransparentnog rada i odlučivanja o nagradi, a nakon odluke da se ona ne dodeli povukao iz žirija. NUNS je naveo da je odluku doneo sam Dmitrović ne konsultujući predstavnike novinarskih udruženja koji su ranijih godina bili ravnopravni članovi žirija.

(www.serb.rs)