Nikolić: Vreme da pitamo Brisel da li je nezavisnost Kosova uslov za EU

tomislav-nikolic-predsednik-kosovo-eu-serb.rs

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (foto:www.balkaneu.com)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je vreme da se sa Briselom drugačije razgovara i da Beograd konačno sazna „tu veliku tajnu“ šta će se dogoditi na kraju puta Srbije ka Evropskoj uniji, odnosno da li će joj biti postavljen ultimatum da prihvati nezavisnost Kosova i Metohije kao uslov za prijem u članstvo Unije. 

U izjavi novinarima u Sankt Peterburgu, gde je prisustvovao u otvaranju počasnog konzulata Srbije, Nikolić je rekao da je vreme i da se sazna šta Brisel misli o otimanju imovine, dodavši da je na zapadu, u svetu liberalnog kapitalizma koji je i Srbija prihvatila, svojina neprikosnovena i da se čak i ratovi vode kada neko želi da otme teritoriju ili imovinu i svojinu neke države.

Nikolić je dodao da je Srbija već napravila veliki gest kada je bivšim republikama, koje su se oružjem otcepile, dozvolila da u procesu sukcesije učestvuju u podeli nekadašnje zajedničke imovine, a da se sada zahteva i da prištinska administracija traži imovinu, iako nije učestvovala u njenom stvaranju.

„To već prevazilazi moje moći da o tome razgovaram, kao da se ništa ne dešava. Mislim da to prevazilazi i moći pregovarača i da Srbija to, jednostavno, neće moći da trpi“, rekao je Nikolić i dodao da je vreme i da skupština dobije izveštaj o tome, odnosno da joj Vlada predloži i neku deklaraciju.

On je rekao da kada predstavnici Srbije odu u Brisel na dijalog uvek ispred sebe imaju dva suparnika predstavnike Prištine i EU.

„I to se nikada nije promenilo. Uvek me je bolelo kada me izveste da nešto naše ne može jer se ne uklapa u prištinski Ustav. Pa pitajte ih ima li Srbija Ustav ili zakonodavstvo? Kako mi sve uklapamo i gutamo mnogo toga, prenosimo mnogo ingerencija državnih na tu jednu našu pokrajinu, svesni toga da oni neprekidno govore su nezavisni“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je, medjutim, dodao da razgovore sa Briselom nikada ne treba prekidati.

Govoreći o negativnim komentarima na otvaranje počasnog konzulata u Sankt Peterburgu, Nikolić je rekao da je to grad u kojem bi svako na svetu želeo da bude predstavljem, a da su pripreme za otvaranje konzulata trajale tri godine.

„Nisam pretpostavljao da će bilo ko u svetu da ima nešto protiv toga, ali izgleda da je put ka zahladjenju odnosa izgradjen mnogo više nego što ja to mogu i da mislim“, rekao je Nikolić.

Komentarišući izjave biznismena Bogoljuba Karića, koji je deset godina u bekstvu od sudskih organa Srbije zbog optužbi za malverzacije u oblasti telekomunikacija, Nikolić je potvrdio da se sa njim sreo prilikom posete vojnoj paradi u Moskvi, jer su bili u istom hotelu, ali da u tome ne vidi ništa sporno.

„Ja i dalje mislim da je on politički progonjen“, rekao je Nikolić i dodao da je Karić u Rusiji slobodan čovek.

On je rekao da bi sa njim seo i popio kafu i da ga ponovo slučajno sretne ali da mu je rekao da ne može da utiče na pravosudje u Srbiji i na njegov slučaj jer je prošlo vreme kada je neko mogao da kaže tužilaštvu da podigne ili ukine optužnicu protiv Karića.

„Ne utičem na pravosudje, svi to znaju, i nikada mu neću ni otežati ni olakšati. Ali sresti čoveka u Moskvi i okrenuti glavu, to ne liči na mene. Tim pre što ja njemu ništa ne zameram“, rekao je Nikolić.

(www.serb.rs)