Nemci našli prečicu do srpskog Telekoma

privatizacija

Telekom Srbija foto:ekonomskevesti.com

Nemačkom operateru zabranjeno investiranje, pa u Srbiju ulazi uz pomoć posrednika. Sindikati teleoperatera protiv prodaje za 1,4 milijarde evra

ZA kupovi nu „Telekoma Srbija“ zainteresovan je „Dojče telekom“, koji na srpsko tržište pokušava da uđe preko američkog investicionog fonda „Apolo“, nudeći 1,2 milijarde evra za 58 odsto vlasništva. Razlog zbog koga nemački operater, inače uveliko prisutan u regionu, zaobilazi direktnu kupovinu je – preveliko investiranje. Naime, kako je „Novostima“ nezvanično potvrđeno, „Dojče telekom“ ima privremenu zabranu dodatnog investiranja zbog velikih zabeleženih gubitaka.

Juče su se, povodom nezvaničnih informacija da država „pristaje“ da proda svoj paket vlasništva u „Telekomu“ za 1,4 milijarde evra, oglasili i reprezentativni sindikati, najavljujući veliki protest za 11. novembar u Beogradu.

– Javnost ne zna šta Vlada prodaje – istakao je juče na konferenciji za novinare Slavoljub Kandić, predsednik Jedinstvenog sindikata „Telekoma“.

– Pojavljuje se informacija da je reč o 58 odsto akcija, ali prema našim računicama, kupac dobija 78 odsto, kada se uračuna i 20 odsto akcija koje su u vlasništvu samog „Telekoma“.

Kandić je rekao da bi cena ispod 1,7 milijardi evra za kupovinu 78 odsto „Telekoma“ bila niža od ponude koju je dobijala vlada Mirka Cvetkovića u ranijem pokušaju privatizacije.

Predsednik Sindikata „Telekoma Srbije“ Miroslav Joksimović ukazao je da bi, osim otpuštanja oko 4.000 zaposlenih u ovoj kompaniji, u slučaju prodaje bez posla ostalo i oko 100.000 ljudi koji rade u firmama „naslonjenim“ na „Telekom“.

– „Telekom“ nije na budžetu, ali ga redovno puni ostvarujući godišnje od 130 do 150 miliona evra dobiti – istakao je Joksimović. – Nijedan argument države u korist prodaje „Telekoma“ ne stoji. U razgovorima sa predstavnicima Vlade stalno se ponavlja da će „Telekom“ na duge staze izgubiti trku sa konkurencijom i da je telekomunikacioni sektor u krizi u celoj Evropi. Ako je u krizi, kako onda neko ima interes da nas kupi?

Osim investicionog fonda „Apolo“, u igri za kupovinu srpskog „Telekoma“ još je i ruski operater koji je, u neobavezujućoj ponudi, spreman da da takođe više od jedne milijarde evra za većinski paket akcija. Inače, na prošlom, propalom tenderu 100 odsto „Telekoma“ vredelo je ravno 2,45 milijardi evra.

GRATIS AKCIJE

PREDSEDNIK Sindikata „Telekoma Srbije“ Miroslav Joksimović objašnjava da bi, pre procesa prodaje, trebalo od 20 odsto akcija u sopstvenom vlasništvu „Telekoma“ zakonski pripadajući deo besplatno podeliti bivšim i sadašnjim zaposlenima, kao i građanima koji na to imaju pravo. Tako bi u vlasništvu „Telekoma“ ostalo 14,5 odsto, pa bi se, sa većinskim paketom od 58 odsto u vlasništvu Republike, u stvari prodavalo 72,5 odsto „Telekoma“. Ako se ova podela ne obavi, novi vlasnik bi, kupujući 58 odsto udela, „gratis“ dobio ceo paket od 20 odsto vlasništva.

PETICIJA U ponedeljak, 2. novembra, predstavnici sindikata će Vladi Srbije predati peticiju sa više od 100.000 potpisa, kojom se traži da se „Telekom Srbije“ ne prodaje – najavljeno je na konferenciji za novinare.

(izvor-Novosti)