Naše gorivo duplo skuplje nego u BiH

 

 

Benzinska stanica (foto:mentalfloss.com)

Državna zahvatanja, od oko 78,23 dinara po litru, najveći su razlog što je dizel na našim pumpama najskuplji u okruženju

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji niže su za dinar nego pre sedam dana. To se očekivalo s obzirom na to da je u isto vreme došlo do pada cena benzina i dizela na berzi, ali i cene sirove nafte.

Od početka godine, prema podacima iz najnovije analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, barel nafte (bure od 160 litara) pojeftinio je sa 36, na 30 dolara, s tendencijom daljeg pada pa i ispod 20 dolara. Ovakva očekivanja su sasvim realna, jer su ukinute međunarodne sankcije Iranu i ta će zemlja bogata crnim zlatom stići sa svojom ponudom na berzu, što će dodatno uticati da dalji pad cena sirove nafte.

Uporednim pregledom cena goriva Srbije i zemalja u okruženju jasno se vidi da su cene benzina i autogasa kod nas na nivou regionalnog proseka, dok je cena evrodizela jedna od najviših.

Do toga je, u prvom redu, došlo zbog povećanja akciza na dizel od 1. januara 2016. za četiri dinara. Isti rast te dažbine bio je i u prethodne dve godine.

– Ukupno državno zahvatanje u ceni dizela po ovom osnovu, kada se doda i PDV, povećano je za 14,4 dinara, a na benzin 3,48 dinara, objašnjava Tomislav Mićović, sekretar ovog udruženja.

cene-goriva-region-serb.rs

Cene goriva u regionu (foto:politika)

Upravo je to glavni razlog zbog koga je dizel kod nas toliko skup. Skuplje ga toče samo Albanci po ceni od 1,180 evrocenti. Kompanijske cene goriva u regionu su ujednačene, tako da je krajnji nivo maloprodajnih cena u najvećoj meri određen visinom državnih dažbina, kaže Mićović uz ocenu da se država neće odreći ovih prihoda.

Kada bi se, kaže, iz maloprodajnih cena isključile sve takse i prikazale proizvodne cene naftnih kompanija uočljivo je da je gorivo u Srbiji jevtinije nego recimo u BiH, gde je najjeftinije u regionu, kaže Mićović. Litar dizela u BiH košta 70,15, a benzin 76,3 dinara. U Srbiji se litar dizela prodaje za 129,8, a benzina za 128,8 dinara.

Državi od 129,8 dinara koliko košta dizel, pripada 78,23 a naftnim kompanijama 51,57 dinara. Skuplji benzin od Srbije imaju Grčka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija.

Upola niža cena goriva u BiH bila je dovoljan razlog da ponovno počne da cveta prekogranični šverc goriva. Nije reč o punjenju rezervoara u automobile, već o kanisterima u kojima se ta roba kupuje preko Drine i prodaje u Srbiji.
– To je ozbiljan problem i za državu koja na taj način gubi deo fiskalnih prihoda. Zato bi trebalo da se razmotri da li sadašnja državna zahvatanja mogu biti manja kako bi se povećala potrošnja, a budžet ostao neokrnjen, kaže Mićović uz, naravno, suzbijanje crnog tržišta. Inspektori sa policijom i carinom pojačavaju kontrolu, posebno u pograničnim mestima.

– Sivo tržište je uvek prisutno, a Srbija kao ni bilo koja druga država ne mogu u potpunosti da ga eliminišu. Građani se rukovode sopstvenom logikom, odnosno ekonomijom i idu tamo gde im je jeftinije, kaže Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije.

(www.serb.rs)