Najveći dužnik preuzima dužnike

eko-najveci-duznik-sbija-gas-serb.rs„Srbijagas“ ima udeo u brojnim preduzećima, ali i bankama, hemijskoj i auto-industriji. Vlada konvertovala 300 miliona evra duga

SRBIJAGAS grupa“ ima udeo u čak 22 druga državna i strana preduzeća. Na listi firmi u kojima naš najveći gubitaš ima deo vlasništva su brojne samostalne gasne kompanije i toplane po Srbiji, ali i nekoliko banaka, firmi iz automobilske, hemijske, petrohemijske industrije…

Iako se čini da je to što najveći gubitaš drži pola privrede u svojim rukama zapravo dobra stvar za „Srbijagas“, on od većine preduzeća ima slabe vajde, jer su i sama „na izdisaju“. Tako naš gasni gigant ima 100 odsto udela u „Agroživu“, oko 87 u „Azotari“, kao i 13 odsto u „Petrohemiji“ i polovinu vlasništva u MSK „Kikinda“.

– U periodu od 2008. do 2015. godine potraživanja za isporučeni gas smo konvertovali u učešća u kapitalu u ukupnom iznosu od 300 miliona evra – rekao je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović. – Ko god nije imao da nam plati, Vlada Srbije je pretvorila njegova potraživanja u naše vlasništvo. Ova konverzija je trajno izgubljen novac koji je kompanija morala da nadoknadi iz eksternih izvora, odnosno zaduživanja kod banaka.

Spisak energetskih kompanija dopunjuje i udeo nekoliko banaka, koje su sve u državnom vlasništvu. Među njima su i Komercijalna banka i bivša Dunav banka, koju je sada kupio „Telekom“ pa se zove MTS banka. Za razliku od ovih profitabilnih finansijskih institucija, „Srbijagas“ drži i nekoliko procenata u Privrednoj i ASTRA banci, koje su obe u stečaju. Kada je u pitanju vlasništvo u bankama, u većini slučajeva je reč o bankarskim zahtevima.

– Banke često traže da onaj ko uzima veliki kredit kupi akcije banke – objašnjava Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. – Pretpostavljam da je „Srbijagas“ onda morao da plati deo akcija da bi se zadužio. Zbog problematične situacije u „Srbijagasu“, mi nikada ne možemo da utvrdimo da li to preduzeće posluje dobro ili ne. Imamo problem što je veća cena gasa koju uvozimo od one koju nudimo našim kupcima, pa je preduzeće tako stalno u minusu. Takođe, veliki je broj pojedinaca koji ne plaćaju. A sve dosadašnje vlade nisu uspele da stanu tome na put već su dugove zaboravljale. Onda kada „Srbijagasu“ treba državna garancija za kredit, taj novac opet ide iz budžeta. I sve ukrug.

Tako je čak i „Energogas“ iz Podgorice potpao u apsolutnom delu u vlasništvo naše gasne kompanije.

DVE FIRME SA RUSIJOM

MEĐU firmama u kojima „Srbijagas“ ima udeo jeste i podzemno skladište gasa „Banatski Dvor“ koji preduzeće drži zajedno sa „Gaspromom“. Druga firma je „Saut strim“, koja je otvorena u Švajcarskoj, takođe zajedno sa „Gaspromom“, a trebalo je da posluži za izgradnju „Južnog toka“. U oba slučaja, „Srbijagas“ ima 49, a „Gasprom“ većinskih 51 odsto učešća.

(izvor-Novost , foto-Novosti)