Najava štrajka upozorenja u prosveti 25. februara

štrajk-prosvetnih-radnika-srbija-serb.rs

Vlada nije ispoštovala ono što je dogovoreno i potpisano prošle godine nakon petomesečnog štrajka u školama. (foto:www.blic.rs)

Četiri sindikata pozvala nastavnike da obustave nastavu jedan čas u prepodnevnoj i jedan čas u popodnevnoj smeni

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je sve sindikate da 25. februara stupe u štrajk upozorenja, tako što nastavnici neće raditi jedan čas pre podne i jedan čas poslepodne. Ovo je epilog jučerašnje Svetosavske tribine, neke vrste alternativne Svetosavskoj akademiji koju večeras organizuje Ministarstvo prosvete.

Na skupu u Domu sindikata okupili su se predstavnici četiri reprezentativna sindikata – Unije, „Nezavisnosti”, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Na skup su bili pozvani i predstavnici vlade, a njihov nedolazak je, po rečima sindikalnih lidera, jasno pokazao koliko im prosveta nije važna.

– Mi ih ne možemo ubediti na nekom akademskom skupu da je prosveta važna za Srbiju. Jedino što možemo jeste da ustanemo i da se borimo – rekla je Jasna Janković, predsednica Unije, praćena gromoglasnim aplauzom i uzvicima „štrajk”.

Razlog za novi bunt prosvete Srbije je u tome što „vlada nije ispoštovala ono što je dogovoreno i potpisano prošle godine nakon petomesečnog štrajka u školama”, a sada se novim predlogom zakona o platnim razredima „svete prosvetnim radnicima”, kako je rekla Janković. Ona je dodala da ne samo da plate nisu povećane, nego će biti ukinut i minuli rad i kolektivni ugovori za koje su se sindikati borili.

Najčešće puta pominjano i izviždano ime na ovom skupu bilo je ime ministra finansija Dušana Vujovića.

– Prvo nam je rekao da pronađemo drugi posao, a sada nam savetuje da promenimo zemlju. Vujoviću, ja neću drugu zemlju, hoću drugačiju zemlju – rekla je Janković i dodala da to što njegova deca idu u američke škole, objašnjava zašto ne može da shvati koji su pravi problemi srpskog obrazovanja.

Kako je rekao Slobodan Brajković, predsednik SRPS, obrazovanje ima najnižu platu u Srbiji s obzirom na kvalifikacije, a ona u ovom trenutku iznosi 37.000 dinara. Kada je reč o zapošljavanju tehnoloških viškova, Brajković je rekao da je „školska uprava Beograd najgora” i da tu ima najviše problema.

– Zaposlenih na određeno je 3.000, a tehnoloških viškova i radnika sa nepunom normom oko 400. Vršili smo pritisak preko Ministarstva, inspektora, premijera, ali se ništa ne menja. Od 13 direktora koji su prijavljeni, smenjena je samo jedan direktorka i to ne zbog tehnoloških viškova, nego finansijskih manipulacija – rekao je Brajković.

Iako je ovo bila tribina kojom se želelo da se pokaže jedinstvo četiri reprezentativna sindikata, govor predsednika SOS Branislava Pavlovića više puta je prekidan zvižducima i upadicama iz zadnjih redova.

On je govorio o tome zašto su platni razredi štetni za prosvetare i rekao da je trenutno došlo do zastoja u pregovorima i da će sindikati zahtevati od premijera da ih primi na razgovor.

– Zašto ste nas izdali kada smo bili najjači? Kolika je tvoja plata? Svaka čast Jasna što sediš sa njima trojicom – bile su samo neke od upadica koje su ostale bez odgovora.

Tomislav Živanović, predsednik „Nezavisnosti” je rekao da najmanje 30.000 mladih odlazi iz zemlje, što je gubitak od više od tri milijardi evra za Srbiju i da takvo stanje traje najmanje 20 godina.

Odluke o štrajku doneće glavni odbori sva četiri sindikata, nakon konsultacija sa članstvom, ali sudeći po onome što se moglo videti i čuti juče, štrajka će sigurno biti.

(www.serb.rs)