Na ulici bez staža, zarada i otpremnina

radnici-agroseme-protest-1-serb.rs

Sudbina radnika neizvesna (foto:rtvcitysubotica.com)

Radnici subotičkog preduzeća „Agroseme Panonija” dobili otkaze, a poslove preuzela strana firma koja je kupila njihove zgrade

Subotica – Josip Bašić Palković bi za dvadeset dana išao u penziju, ali se to se neće dogoditi jer mu preduzeće „Agroseme Panonija”, u kojem je proveo poslednjih četvrt veka, nije uplatilo doprinose za ukupno 36 meseci. Osim što ga firma, koja praktično ne postoji, „ne pušta” u penziju, ona Josipu duguje i sedam zarada, kao i otpremninu, pošto je poslednjeg dana decembra otpušten sa još 50 svojih kolega kao tehnološki višak.

Radnici „Agrosemena Panonija” još od oktobra prošle godine pokušavaju da dobiju neki odgovor države za nesvakidašnju situaciju u kojoj su se našli. Tada ih je obezbeđenje susedne, privatne firme „Advans sid”, austrijskog vlasnika, sprečilo da uđu u sopstvene pogone. Nakon tri meseca, odgovor je stigao od poslovodstva, to jest direktora Jovana Šarovića, koji im je potpisao otkaze.

U roku od 30 dana trebalo je da dobiju zaostale zarade, otpremnine i izmirene doprinose, ali se ništa od toga se nije dogodilo. Većina otpuštenih radnika zbog toga se obratila udruženju građana „Solidarnost”.

– Imamo pisani trag da smo se obraćali na adrese više od 20 institucija, od premijera do pokrajinske vlade, gradonačelniku i ombudsmanu, ali niko ništa nije učinio. Niko na nas nije obratio pažnju ni kada smo se dan i noć okupljali ispred firme u koju nas nisu pustili – ističe Jovanka Kolar, inženjer agronomije.

Ona podseća da je aprila prošle godine deo zgrada „Agrosemena” kupila austrijska firma „Advans sid”, da je povodom te kupovine firmu posetio i premijer Aleksandar Vučić sa austrijskim ambasadorom. – Tada je rečeno da će investitor, koji je inače bio naš partner, preuzeti većinu radnika. To se nije dogodilo, umesto toga „Advans sid” radi na našoj opremi, koju nije kupio, a čak je i preuzeo naše ugovorne obaveze prema kupcima semena. Mi ne znamo kako se to dogodilo, s obzirom na to da sam u Ministarstvu poljoprivrede, uz još jednog kolegu ja bila navedena kao odgovorno lice za poslove koje radimo – kaže Jovanka Kolar.

Radnicima nije jasno kako preduzeće koje je kupilo samo zgrade, sada radi na njihovoj opremi i poslove koje su oni ugovorili.

Prema rečima Mikloša Nađ Olajoša, člana Izvršnog odbora „Solidarnosti”, nekada profitabilna semenarska firma je namerno i ciljano uništena i zbog toga će ovo udruženje podneti krivičnu prijavu zbog povrede prava na rad i iz osiguranja.

radnici-agroseme-protest-2-serb.rs

Protest radnika „Agroseme-Panonija“ -protest je nastavljen i tokom noći. (foto:www.subotica.com)

Otpuštanje svih zaposlenih, ukupno 47 koji su radili u „Agrosemenu” i četvoro koji su bili zaposleni u ćerki firmi „Agrolabu”, očigledno je poslednji čin u deceniju dugom uništavanju jednog od najboljih subotičkih preduzeća. Ovo preduzeće je 2004. godine kupio „Agrokop”, nakon toga su mimo odluka malih akcionara i Skupštine akcionara uzimani krediti i stavljene hipoteke. Gotovo polovina preduzeća danas je u rukama „Stanaj agrara” i „Finans tima”, koji su u stečaju, četvrtina je u državnim rukama, a radnici imaju oko 19 odsto akcija „Agrosemena”.

Zbog duga od 300,7 miliona dinara, „Agroseme Panonija” je u neprekidnoj blokadi pune tri godine. To je razlog što radnici ne vide smisao u tuženju firme za neisplaćene zarade, doprinose i otpremnine, kada neće imati iz čega da se naplate.

(www.serb.rs)