MUP nedozvoljeno dostavlja lične podatke gradjana organima vlasti

sabic-rodoljub-poverenik-javne-informacije-serb.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić (foto:www.dijalog.net)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da nedozvoljeno dostavlja lične podatke gradjana drugim organima vlasti i naložio da ga MUP u roku od 15 dana obavesti o preduzetim merama za otklanjanje nepravilnosti.

Kako je saopšteno, poverenik je utvrdio da MUP u zbirci podataka „Dnevni dogadjaji“ obradjuje podatke o prijavljenim krivičnim delima i prekršajima, da na osnovu te zbirke sačinjava dnevni bilten dogadjaja, koji se dostavljaju širem krugu, a ne samo ovlašćenima u MUP-u.

Lični podaci se tako dostavljaju predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, prvom potredsedniku vlade Ivici Dačiću, Vrhovnom kasacionom sudu Srbije, Odboru za odbranu i bezbednost, republičkom javnom tužiocu, specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Na nivou policijskih uprava, ovi podaci dostavljaju se selektivno predsednicima sudova, tužiocima, načelnicima okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština, predsednicima gradskih i opštinskih skupština, načelnicima centara BIA i drugima.

„Ako je svrha informisanja odredjenog kruga organa ili osoba o odredjenim dogadjajima, ona se može ostvariti i bez konkretnih podataka o ličnosti. Distribucija tih podataka bez valjanog pravnog osnova bez sumnje predstavlja nezakonitu obradu podataka u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, ocenio je Šabić.

On je dodao i da dostavljanje ličnih podataka na adrese širokog kruga nenadležnih organa, a posebno nosilaca političkih funkcija, objektivno podrazumeva i povećava rizik njihove zloupotrebe.

Šabić je kazao i da je o upozorenju upućenom MUP-u ranije danas razgovarao telefonom i sa resornim ministrom Nebojšom Stefanoviće, a da će sutra o tome i neposredno razgovarati, kao i da očekuje da će MUP postupiti u skladu s tim upozorenjem.

(www.serb.rs)