Mnogo nam je dobro – krediti nikad jeftiniji

jorgovanka-narodna-banka-serb.rs

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković (foto:www.telegraf.rs)

Komercijalne banke u Srbiji smanjile su za dve i po godine kamate na dinarske kredite građanima za 10,1 procentni poen.

To je izjavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na konferenciji za novinare, navodeći da prosečna kamatna stopa na kredite u domaćoj valuti sada iznosi 8,8 procenata.

Prema njenim rečima, Centralna banka je u maju 2013. godine počela ciklus smanjenja referentne kamatne stope, od kada je smanjena za 7,5 procentnih poena.

Referentna kamatna stopa trenutno iznosi 4,25 odsto.

Iz statistike koju je iznela Tabakovićeva proizlazi da su poslovne banke smanjile kamate i više nego što je to bio tempo obaranja referentne kamate NBS.

Tabakovićeva je navela i da su prosečne kamate na kredite u evrima snižene, ali nešto manje i to za 2,8 procentnih poena, tako da su one sada na prosečnom nivou od 4,4 odsto.

Uticaj na smanjenje kamata u evrima imala je pre svega politika ECB i pad euribora, ali je za to zaslužna i monetarna politika Srbije, navela je Tabakovićeva.

Sa druge strane, za pad cene zajmova u nacionalnoj valuti zaslužna je skoro isključivo politika NBS i fiskalna politika zemlje, istakla je guvernerka.

Ona je posebno naglasila da to nije posledica nikakvih srećnih okolnosti, kako neki domaći kritičari tvrde, već je zasluga monetarne politike, fiskalne konsolidacije, kontrole inflacije i stabilne domaće valute.

(www.serb.rs)