Medvedev u junu dolazi u Srbiju

dmitry-medvedev-serb.rs

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev (foto:praguepost.com)

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev doći će u zvaničnu posetu Srbiji u junu.

Termin za dolazak visokog gosta iz Kremlja utanačili su juče na sastanku u Nemanjinoj predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Odnosi Srbije i Rusije razvijaju se u obostranom interesu. Sa ambasadorom Čepurinom razgovarao sam i o poseti Medvedeva Srbiji„, napisao je juče premijer na svom tviter-nalogu.

Iako se dolazak prvog čoveka ruske vlade očekivao i ranije ove godine, odlučeno je da se sačeka završetak izbora u našoj zemlji i formiranje novog ministarskog tima.

Beograd i Moskva već spremaju teme koje će se u junu naći na stolu, a u vezi sa strateškom saradnjom dveju zemalja. Jedno od pitanja koje će razmotriti Medvedev i srpske vlasti, kako se očekuje, biće i status zaposlenih u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je nedavno da naša zemlja već ima pripremljen sporazum koji predviđa istovetne obaveze i prava za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, kao što ih imaju i predstavnici NATO koji se nađu na teritoriji Srbije i da bi „vrlo lako moglo da se desi da kruna posete ruskog premijera bude i potpisivanje tog sporazuma“.

Medvedev je u Beogradu bio kao predsednik Rusije 2009. godine, a prošlog oktobra Vučić se sa njim sastao u Moskvi, tokom trodnevne posete.

(www.serb.rs)