Mafijaška država : Ukinuta presuda Darku Šariću

U ovakvoj državi vladaju ovakvi likovi (foto:rs.n1info.com)

Šarić se predao u martu 2014, dva dana posle parlamentarnih izbora. Sa kim je i o čemu pregovarao Šarić, ostalo je nepoznato.

U odluci suda stoji da će Šariću biti ponovljeno suđenje. Podsetimo on je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanog švercovanja kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Šarić i članovi njegove grupe osuđeni su u julu prošle godine posle pet godina suđenja. Šarić, kao šef organizacije, osuđen je na maksimalnu kaznu za šverc kokaina – 20 godina zatvora.

Veće Višeg suda u sastavu Siniša Petrović, Aleksandar Trešnjev i Vladimir Vučinić donelo je odluku većinom glasova što znači da je jedan od sudija glasao da se Šarić ne osudi na maksimalnu kaznu. Nije poznato, međutim, koji sudija je kako glasao.

Vučinić, koji je u međuvremenu napustio sudstvo, rekao je  da je dva dana pre objavljivanja presude odbrana dostavila zahtev za njegovo izuzeće, što mu se dogodilo prvi put u karijeri.

Suđenje je počelo u septembru 2010. bez Šarića koji je bio u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu. Za njim je početkom te godine Srbija raspisala poternicu, ali već ga je bilo nemoguće naći.

U aprilu 2010. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prvu optužnicu protiv Šarića i dvadesetak članova njegove grupe za međunarodni šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Trojica optuženih postali su svedoci saradnici na osnovu čijih iskaza je tužilaštvo podiglo još četiri optužnice. Na svim optužnicama je ukupno 36 osoba za krijumčarenje oko 5,8 tona droge.

Šarić se predao u martu 2014, dva dana posle parlamentarnih izbora. Sa kim je i o čemu pregovarao Šarić, ostalo je nepoznato.

Javnost u Srbiji iščekivala je šta će Šarić reći i da li će razotkriti svoje političke veze. Ništa od ovoga nije se dogodilo, a iz sudnice Šarić je jedino pokretao afere. On je negirao je da je učestvovao u švercu kokaina i rekao je da je žrtva obračuna srpskih i crnogorskih vlasti. Objasnio je da se predao jer je osetio da zbog promene političke klime u Srbiji može da očekuje pošteno suđenje.

Protiv Šarića u toku je i postupak za pranje oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina. Ovaj postupak je, usled promene sudskog veća, krenuo ispočetka.

(www.serb.rs)