Lasta otpušta 1.000; Radnici u panici: Prete nam

logo-lasta-begrad-serb.rs

Logo Beogradske Laste (foto:www.priv.rs)

Saobraćajno preduzeće Lasta planira da drastično smanjenji broj radnika. Do sada se za odlazak uz otpremnine prijavilo oko 350 ljudi.

Otkaz visi nad glavom 1.000 radnika, od ukupno 3.000 zaposlenih.

Izvršni odbor preduzeća usvojio je Plan optimizacije poslovanja, pa će se na udaru naći službe za FTO (fizičko tehničko obezbeđenje), protivpožarnu zaštitu, bezbednost i zaštitu na radu i zaštitu životne sredine.

U toj grupi su i radnici za održavanje higijene, kao i opreme i objekata, kontrola saobraćaja i točioci goriva. A i pojedina radna mesta u finansijskoj, pravnoj i službi kontrole biće centralizovana. Zaposlenima je dat rok od pet dana da se dobrovoljno prijave za Program rešavanja viška zaposlenih, a on ističe 12. Jula.

Radnici su u panici i strahu jer su im, kako kažu, upućene usmene pretnje, da će ukoliko se sami ne prijave za odlazak iz firme, ostati i bez otpremnine i bez radnog mesta.

“U poslednje dve godine iz „Laste“ su otpustili 800 radnika, a primili 270 novih”, dodaje jedan od zaposlenih koji je želeo da ostane anoniman zbog straha da će se naći na „crnoj listi“.

“Svi su zaposleni na neodređeno vreme i uglavnom po kancelarijama. A nama prete gubitkom radnog mesta. Zdravstveno nam ne uplaćuju, bolesne kolege ne mogu da se leče, radni staž nije uplaćen za 10 meseci u poslednje tri godine. Pa oni koji bi trebalo da odu u penziju to ne mogu da učine”, objašnjava on.

Uplašeni da će ostati na ulici bez ičega, pojedini su se sami prijavili. Dosada je takvih oko 350 radnika.

“Tačno se zna ko su radnici za odstrel i čekaju da se ti ljudi prijave”, objašnjavaju nezadovoljni radnici „Laste“.

“Samo su nam usmeno ukazali šta nas čeka ako dobrovoljno ne odemo iz preduzeća, kako ne bismo mogli da ih tužimo za mobing. Besmisleno je što hoće da otpuste nas, a da na poslovima koje smo mi obavljali uposle druge firme sa strane. Poznato nam je da su to već pokušavali i da su dobijali ponude čije su cene rada znatno skuplje nego ove po kojima mi radimo”, dodaju oni.

Inače, u obaveštenju koje je uprava „Laste“ uputila zaposlenima navode da je ovo preduzeće u teškoj finansijskoj situaciji, da je tehnička ispravnost vozila veoma niska, jer ne postoji novac koji bi se izdvajao za nabavku rezervnih delova.

Takođe, nabavka novih vozila je u ovom trenutku nemoguća zbog potpisanog reprograma sa bankama i lizing-kućama koje ne dozvoljavaju novo zaduživanje. Niska tehnička ispravnost i nemogućnost nabavke novih vozila utiču na neodržavanje ugovorenog prevoza i linija kojima SP „Lasta“ Beograd saobraća, što dodatno utiče na pad prihoda.

(www.serb.rs)