Kroz Srbiju mogu samo izbeglice rata

news key

Najnovija vest (foto ilustracija:www.eatrightpro.org)

Srbija je zatvorila svoje granice za sve migrante koji nisu izbeglice sa ratnih područja, potvrdili su srpski zvaničnici.

Kako je rekao ministar Aleksandar Vulin, Srbija ovom odlukom štiti svoju zemlju i u zemlji neće moći da uđu migranti koji zbog odluka drugih zemalja ne mogu da nastave put ka zapadnim zemljama EU.

UNHCR je ranije saopštio da su Srbija i Makedonija ograničile prolaz za migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema toj odluci kroz Srbiju na putu ka zapadu Evrope neće moći da prođu izbeglice iz Afrike i Azije, a za njih su već zatvorene granice Slovenije i Hrvatske.

Portparolka UNHCR Melita Šunjić je izjavila da su izbeglice iz drugih zemalja vraćene, tako da je na stotine njih ostalo na granici. Prema njenim rečima, Makedonija je tri sata posle ponoći zatvorila granicu, a oko 100 ljudi je ostalo zarobljeno na ničijoj zemlji.

„Od juče u 18 sati, Srbija je počela da u Makedoniju vraća sve koji nisu Sirijci, Iračani i Avganistanci“, navela je Šunjić.

Ministar Aleksandar Vulin je rekao da su granice zatvorene za ekonomske migrante, odnosno za migrante iz zemalja za koje su u Hrvatskoj i Sloveniji „odlučili da ne mogu da uživaju njihovo gostoprimstvo“.

„Moramo da zaštitimo svoju zemlju i zato smo primenili recipročne mere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mesta. Nećemo dozvoliti da u Srbiju uđe niko ko ne može da nastavi putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze da ostanu, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati„, rekao je Vulin.

Vulin je upozorio da problem mora da se reši na nivou čitave migrantske rute, te da bi jednostrani potezi mogli biti štetni i izazvati probleme, ali i naglasio da će Srbija štititi svoju teritoriju.

On je naveo da svaka zemlja sa migrantske rute mora da ima isti zajednički stav, te da će danas biti održana video konferencija u 16 sati.

Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče gostujući u Kažiprstu B92 da Srbija neće biti kolateralna šeteta svega što se dešava

„Ne možemo da dozvolimo da se zatvore migratorni putevi i da se izbeglice zadržavaju. Na kraju, oni kažu da ne žele da ostanu ovde“, rekao je Stefanović.

(www.serb.rs)