Ko je kriv što je slučaj Stanka Subotića zastareo

Stanko-Subotic-sudjenje-serb.rs

Stanko Subotić Cane (56) je od pre tri dana – slobodan čovek (foto:www.naslovi.net)

Stanko Subotić Cane (56) je od pre tri dana – slobodan čovek. Iako ga je optužnica teretila da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine i koja je na ovaj način oštetila budžet za 28 miliona maraka i šest miliona američkih dolara

Subotićevu krivicu sud nije uspeo da dokaže. Apelacioni sud u Beogradu pravnosnažno ga je, posle osam godina suđenja, oslobodio odgovornosti za sva dela: ona iz 1995. su apsolutno zastarela, dok za dela iz 1996. godine nije bilo dokaza.

Posle ukidanja prvostepene presude, kojom je u oktobru 2011. godine Subotić osuđen na kaznu zatvora od šest godina, Apelacioni sud je naložio da se suđenje okrivljenima ponovi. Drugo sudsko veće je u ponovljenom postupku donelo oslobađajuću presudu. Tada je veće zaključilo da su dela iz 1995. godine zastarela, a da za šverc cigareta tokom 1996. godine nema dovoljno dokaza.

Apelacioni sud je i drugu, ovoga puta oslobađajući presudu ukinuo i odlučio da otvori pretres u ovom slučaju. Za sedam meseci ove godine on je odlagan čak četiri puta iako se o mogućnosti da slučaj zastari govorilo mesecima unazad.

(www.serb.rs)