Kasiri rade za minimalac

kasa-trgovina-serb.rs

Radnici u trgovinskim lancima se nalaze na ivici egzistencije sa minimalnim platama i maksimalnim opterećenjem! (foto:www.novosti.rs)

Kolike su mesečne zarade trgovaca u vodećim trgovinskim kućama u Srbiji. Plate u supermarketima između 23.000 i 25.000 dinara

Zarade trgovaca u Srbiji osetno su pale. Kasiri u velikim marketima zarađuju po 23.000 i 25.000 dinara mesečno, a sa noćnim radom malobrojni mogu da doguraju i do 30.000!  U unutrašnjosti, ti rasponi plata još su manji.

Samo u Beogradu, usled smanjenja kupovne moći i istovremeno otvaranje tržnih centara, zarade zaposlenih su pale. Povećanjem konkurencije sve teže je ostati rentabilan u poslovanju, jer je „kolač“ tržišta usitnjen a prihodi mnogih trgovaca su smanjeni.

Primera radi, 2008. prosečna zarada u trgovini kretala se od 33.000 do 35.000 dinara, a sada je pala na ispod 28.000, to pokazuje da se povećao broj onih koji primaju zaradu na nivou oko minimalne ili nešto veću, 22.000 i 23.000 i slično.

– Sa takvim platama danas ne može da se živi – kaže prodavačica na odeljenju mesa u „Rodi“. – Mogla sam ranije mesečno da dobacim i do 40.000, a sada jedva 25.000 dinara, jer je novi vlasnik ukinuo sve nadoknade za prekovremeni rad i uopšte mogućnosti za stimulaciju.

Najviše zarade imaju trgovci i kasiri u „Merkatoru“, one su mesečno oko 30.000 dinara. U „Tempu“, DIS-u i „Gomeksu“ dostižu od 25.000 do 29.000 dinara, dok je „mrtva“ trka između „Rode“, „Idee“, „Maksija“ i „Univereksporta“, gde se one kreću između 23.000 i 26.000, u „Amanu“ od 22.000 do 24.000 dinara…

Drustvena-odgovornost-idea-serb.rs

Ogroman novac se daje na marketing i projekte koji treba da predstave domaće trgovinske lance kao društveno odgovorne a u međuvremenu radnicima minimalne plate!!! (foto:www.idea.rs)

Kada se govori o trgovinskom lancu „Idea“, ta kompanija je godinama poslovala u čistom minisu, pošto je kupovala nove objekte, gradeći poziciju na tržištu.

– Sada kada je koncentracijom s bivšim objektima „Merkatora“ zapravo dobila najveći udeo na tržištu u glavnom gradu, logično je da će poslovanje biti okrenuto ka tome da se investicije povrate i ostvari profit – ukazuju stručnjaci. – „Idea“ je u par navrata spuštala plate zaposlenima, ali to se moglo očekivati. Oni su već godinama gomilali gubitke, a kako šire mrežu, to mora neko da plati a ko drugi do običan radnik.

Plate u trgovini zavise i od rada na praznike, kao i od noćnog rada. Staž utiče veoma malo na platu. Ranije se više vodilo računa o statusu i poziciji na radnom mestu u trgovini, kao što je – kasir, kasir-prodavac, prodavac koji slaže robu… Sada su te kategorije, sudeći prema platama, gotovo izjednačene.

SINDIKATI

Sindikati funkcionišu uglavnom u velikim trgovinskim formatima. Oni postoje u preko 50 odsto velikih maloprodajnih i veleprodajnih sistema. Ali, u situaciji kada više od polovine trgovačkih firmi beleži gubitke, nema puno prostora za „pregovore“ oko zarada, kažu u Mreži za poslovnu podršku.

– Oni postoje u privatizovanim trgovačkim lancima, ali rukovodstvo sindikata je uglavnom u nekoj vrsti sporazuma sa poslodavcima – kaže prodavačica u jednom supermarketu.

 

(www.serb.rs)