Još bez odgovora MUP-a na preporuke ombudsmana o Savamali

sasa-jankovic-zaštitnik-gradjana-2-serb.rs

Zaštitnik građana Saša Janković (foto:rs.n1info.com)

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je 9. avgusta da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) ni posle isteka dodatnog roka nije postupilo po njegovim preporukama u slučaju rušenja u Savamali čime je prekršilo zakonsku obavezu.

Kritikovao je i ministra policije Nebojšu Stefanovića jer je odlučio da tuži nedeljnik NIN umesto da se bavi rešavanjem slučaja Savamala. MUP je Jankoviću odgovorio da time osporava prava Stefanovića da „zatraži pravdu na sudu zbog laži i neistina“, ali nije dao odgovor u vezi sa zakonskim obavezama ministarstva prema preporukama ombudsmana.

Janković je naveo da MUP nije postupio po preporukama, niti ga je obavestio o razlogu zbog koga ne može da izvrši preporuke, čime je prekršilo zakonom propisanu obavezu.

„Kada najmoćniji organi vlasti, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, gaze zakon, to je jako loša poruka građanima da propisi ne važe podjednako za sve i da politička volja ima primat nad vladavinom prava“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Janković je dodao da je za to vreme ministar unutrašnjih poslova podneo tužbu protiv urednika i novinarke nedeljnika NIN, jer su ga na naslovnoj strani označili kao najodgovornijeg za to što policija u Savamali nije radila svoj posao štitila bezbednost građana i imovine.

„Umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude pod fantomkama, njihove nalogodavce i one koji su sabotirali rad Policije te noći, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na sud izvodi novinare NIN-a i kritičku misao u Srbiji. To je korak u potpuno pogrešnom pravcu“, ocenio je Janković.

Stefanović je polovinom juna najavio je da će tužiti nedeljnik NIN pošto je na naslovnoj strani tog magazina dovoden u vezu s rušenjem objekata u beogradskoj četvrti Savamala. Na naslovnoj strani izdanja NIN-a od 16. juna Stefanović je označen kao „glavni fantom iza Savamale“ i objavljena ocena da rušenje u Savamali nije bilo moguće bez znanja i pomoći ministra policije.

Janković je uputio preporuku za otklanjanje utvrđenih propusta 9. maja ove godine. Prema zakonu, organ državne uprave je dužan da najkasnije u roku od 60 dana obavesti zaštitnika građana o tome da li je postupio po preporuci i otklonio nedostatak, odnosno da ga obavesti o razlozima zbog kojih nije postupio po preporuci.

Na kritike ombudsmana državna sekretarka MUP Jana Ljubičić odgovorila da je očigledno da Janković na „najgori način i suprotno Ustavu i zakonima Srbije, osporava ljudsko i zagarantovano pravo Stefanovića da zatraži pravdu na sudu, zbog grubih laži i nestina koje su iznete u nedeljniku NIN“.

„Skandalozno je da čovek koji mesečno zarađuje 400.000 dinara, kako bi štitio prava građana, osporava bilo kome pravo da zaštiti sebe na sudu. Iskreno se nadam da time ne želi da vrši pritisak na sudske organe, imajući u vidu da je postupak po ministrovoj tužbi u toku“, ocenila je ona.

„Volela bih već jednom da Janković skine masku zaštitnika građana sa lica i da jasno kaže koja je njegova uloga u društvu i šta su mu ciljevi. Tražim od njega, kad se već poziva na Zakon o zaštitniku građana, da se malo bolje upozna sa istim i prestane da ga krši svojim očiglednim političkim angažovanjem“, navela je Ljubičić u saopštenju.

Ona je izrazila i uverenje da će Tužilaštvo do kraja rasvetliti slučaj u Savamali.

Janković je 10. avgusta izjavio da MUP Srbije, u saopštenju od 9. avgusta, nije objavio „ni reči o zakonskim obavezama“ tog ministarstva na koje je on prethodno ukazao.

„Umesto toga državna sekretarka u MUP-u, u službenom kapacitetu pokušajem ličnih diskvalifikacija ‘brani’ od Zašitnika građana pravo ministra Stefanovića da podnese ‘privatnu’ tužbu“, izjavio je Janković agenciji Beta.

„Da li ona ‘samo’ zloupotrebljava položaj stavljajući MUP u ulogu advokata privatnog lica ili je to najbolji dokaz potrebe da stanem u zaštitu slobode medija s obzirom na to da njena službena reakcija otkriva da iza dr Stefanovićeve tužbe stoji državni aparat sile i da je ministrova tužba protiv NIN-a u stvari pritisak vlasti na kritičko novinarstvo“, izjavio je Janković.

U noći između 24. i 25. aprila osobe s fantomkama bagerima su porušile nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici i maltretirale građane koji su se tu zatekli, vezivali ih i oduzimali im mobilne telefone. Građani su zvali policiju, ali su ih službenici, govoreći da nisu nadležni, upućivali na Komunalnu policiju u kojoj su im takođe rekli da nisu nadležni, te niko nije obavio uviđaj.

Ombudsman je u izveštaju od 9. maja konstatovao da policija nije blagovremeno reagovala u tom slučaju. On je tada naveo da je u slučaju Savamala reč o organizovanom kršenju prava građana, a kao posebno zabrinjavajuće istakao je da je ovakvo postupanje bilo „usklаđeno nа više nivoа i između više držаvnih i nedržаvnih subjekаtа“.

Zaštitnik građana je 18. jula da MUP nije ispunio zakonsku obavezu da postupi po njegovim preporukama ili da ga obavesti po o razlogu zbog koga to nije učinilo.
 (www.serb.rs)