Izlila se Zapadna Morava

reka-vodostaj-poplave-serb.rs

Nivo reka u porastu (foto:rs.n1info.com)

Vodostaji reka u Srbije su u porastu i oko 100 hektara zemljišta je poplavljeno u požeškom kraju usled izlivanja Zapadne Morave. Na snazi žuti hidro-alarm.

Zbog Zapadne Morave u prekidu je lokalni put Požega Prijanovići-Pilatovići.

Hidrolog u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Dejan Vladiković je rekao da se smirivanje hidrološke situacije očekuje od četvrtka.

Umereni su porasti vodostaja na gornjem toku Južne Morave, na reci Toplici, na gorenjem toku Zapadne Morave, na Ibru, na reci Rasini kod Kruševca, na gornjem toku Timoka i u rekama donjeg Pomoravlja. U manjem su porastu vodostaji Kolubare i Jadra„, rekao je Vladiković za RTS.

U većem delu Srbije pada oko 20 litra kiše po kvadratnom metru, a Vladiković kaže da će u naredna 24 sata ostati na snazi žuti hidroalarm, što znači da će vodostaji doći do granice redovne odbrane od poplava.

„Na manjim bujičnim vodotocima ponegde će biti manjih izlivanja“, kazao je Vladiković.

Osim toga, velika količina kiše na području Kruševca izazvala je izlivanje Ribarske reke, zbog čega su ugrožene oranice, ali ne i domaćinstva.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, Ribarska reka se izlila i poplavila oko deset hektara oranica, a došla je i do tri ekonomska objekta, dok je za odbranu jednog stambenog objekta isporučeno 30 džakova peska, rečeno je agenciji Beta u gradskom Štabu za vanredne situacije.

Tokom popodneva Ribarskom rekom je prošao vrh talasa, a nadležne službe, kako navode u Štabu, tokom dana su radile na čišćenju kanala pored regionalnog put ka Ribarskoj Banji.

Rasina je, kako navode u Štabu, na ulazu u jezero Ćelije od juče porasla za 151 centimetar, dok je na izlazu porasla za metar, a ispod brane je napunila korito i izašla na kej.

Bilo je i intervencija na bujičnim rekama u kruševačkom kraju, a radilo se i na utvrđenju na Trmčarskoj reci i čišćenju kod mosta na Kobiljskoj reci na putu ka Golovodu.

U protekla 72 sata na području Kruševca je palo oko 80 litara kiše po metru kvadratnom.

„Od nedelje je na području grada Kruševca palo oko 66 litara kiše po kvadratnom metru, a samo u poslednja 24 sata količina padavina je 23 litra, što je uslovilo porast vodostaja na većini vodotokova“, rekao je za Betu zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije grada Kruševca Dušan Todorović.

On je dodao da su sve nadležne službe u stanju pripravnosti i da prate stanje na terenu.

Od kiše koja u Pomoravlju pada od juče, nabujale su lokalne reke, ali su još daleko od toga da mogu ugroziti stanovništvo na obalama, rečeno je Tanjugu u štabovima za elementarne nepogode ovih opština i grada Jagodine.

Iako su u porastu, kako je i najavio RHMZ, Lugomir kod Jagodine, Crnica kod Paraćina i Resava kod Svilajnca su u svojim koritima.

Te reke su opasane i visokim bedemima i još su daleko od nivo kada bi mogle ugroziti polja, stambene i privredne objekte stanovništva na njihovim obalama, rečeno je u štabovima.

Štabovi, pripadnici Civilne zaštite, policija, komunalni inspektori i preduzeća su u pripravnosti, situacija se prati iz sata u sat, kažu u opštinama.

Prema RHMZ, sve reke u Pomoravlju, Resavi i Levču, uključujući i najveću srpsku reku Veliki Moravu su u porastu.

U upozorenju RHZM se ističe da će vodostaj Crnice, Lugomira i Resave biti „u umerenom i većem porastu do 5. maja sa mogućnosčhu dostizanja i prevazilaženja granice redovne odbrane od poplava“.

Ove reke su u maju 2014. godine izazvale katastrofalne poplave u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini. RHMZ je objavio žuti hidro-alarm na slivovima reka Drine, Kolubare, Zapadne Morave, Ibra, Južne Morave, Nišave, Toplice, Jablanice i Veternice, Mlave i Timoka.

Preciznije, hidrološko upozorenje važi na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjem toku Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), na gornjem toku Zapadne Morave s pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

Na tim rekama vodostaji će biti u porastu do 5. maja s mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja.

Kako je saopštio RHMZ, na snazi su i dva nivoa meteo-alarma. Narandžasti važi za Pomoravlje, istočnu i jugoistočnu Srbiju, a žuti za Šumadiju, na jugozapadu Srbije i na Kosovu i Metohiji.

Žuti meteo-alarm označava potencijalno opasne vremenske prilike, koje nisu neuobičajene, ali zahtevaju oprez. Narandžasti meteo-alarm podrazumeva opasno vreme i pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i mogu biti opasne po ljude i životinje.

(www.serb.rs)