Iz Železnica ide između 2.500 i 3.000 ljudi

železnice-srbija-serb.rs

Železnica Srbije u jako lašem stanju (foto:www.nezavisne.com)

Do kraja godine iz Železnica Srbije bi uz otpremnine trebalo da ode 2.500 do 3.000 zaposlenih, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Mihajlović je u izjavi novinarima rekla da visina otpremnine još nije određena i da će se model smanjenja broja zaposlenih u Železnici primeniti i na sva ostala javna preduzeća kako niko ne bi bio oštećen.

„Niko bez socijalnog programa i dogovora neće napustiti Železnicu”, istakla je Mihajlović i napomenula da se u tom smislu ništa nije radilo preko noći.

Ona je navela da su sva preduzeća Železnice odredila višak svoje imovine, koji iznosi 13 milijardi dinara, i da će ona biti prodata radi vraćanja nasleđenih dugova.

Mihajlović je rekla i da će modernizacija pruge Beograd – Budimpešta biti završena za dve do dve i po godine i da se sada taj posao radi iz ruskog kredita, koje su uzele srpske železnice.

Upitana da li je upoznata sa dešavanjima u kragujevačkom Fijatu, u kome se navodno govori o socijalnom programu i ukidanju treće smene, Mihajlović je odgovorila da je to pitanje za Ministarstvo privrede.

Ona smatra da je Srbija ispunila sve svoje obaveze prema Fijatu kao investitoru.

Ne znam detalje, ali ako se dešava to što vi kažete, onda je to pitanje samog funkcionisanja Fijata, rekla je Mihajlović novinarima.

Mihajlović je kazala da je sa delegacijom MMF razgovarala o infrastrukturnim projektima, izgradnji koridora 10 i 11, i istakla da je srpska strana pohvaljena za napredak na svetskoj listi o uslovima poslovanja, prenosi Fonet.

(www.serb.rs)