Investitor se ubio, banka traži pare stanarima

stanovi-banke-problematika-serb.rs

Lud ili kuću gradi ! (foto:www.remax-centarnekretnina.com)

Stanari jedne zgrade u Subotici odbacili su zahtev banke da plate 200 evra po kvadratnom metru zemljišta za hipoteku koja je stavljena na zemljište.

Hipoteku na zemljište na kojima se nalazi zgrada u kojoj oni žive stavio je pokojni investitor.

Predstavnik stanara zgrade Tomislav Vajs rekao je novinarima da stanari zgrade u naselju Radijalac zahtevaju da Kredi agrikol banka (Credit Agricole) povuče sve zahteve za isplatu novca od stanara, jer oni nisu odgovorni za hipoteku koju je uzeo investitor.

„Banka od nas traži 200 evra po kvadratu i preti nam tužbama i da ćemo ostati bez kompletne naše imovine“, kazao je Vajs.

Stanari su za vikend organizovali i protest zbog zahteva banke. Oni su banku optužili da je dala kredit već tada prezaduženoj firmi „Panongrad“, čiji se vlasnik Zoran Francišković 2009. godine ubio.

„U momentu kada je banka dala kredit, već tada prezaduženom Panongradu, i stavila hipoteku na zemljište, na tom zemljištu se nalazila zgrada koja je gotovo potpuno bila završena, a stanovi su bili kupljeni. Mi, vlasnici stanova, nismo bili obavešteni o hipoteci, niti smo u njoj na bilo koji način učetvovali“, naveo je Vajs i dodao da su stanovi kupljeni 2007. godine.

Stanari su pozvali banku da svoja potraživanja naplati od postojeće imovine Panongrada, a ne od „radnika, penzionera, dece i nezaposlenih koji žive u toj zgradi“.

(www.serb.rs)