„Građani nisu čuli odgovor ni na jedno životno pitanje“

aleksandar-vučić-premijer-srbija-serb.rs

Mandatar bez rezultata (foto:www.rferl.org)

Analitičar Cvijetin Milivojević rekao je da je izlaganje ekspozea „ostalo u senci načina na koji je izložen“.

Navodi i da građani Srbije nisu mogli da čuju odgovor ni na jedno suštinski važno životno pitanje, već samo „dramatično ponavljanje rezultata“.

Milivojević je agenciji Beta rekao da građane zanima da li će Srbija priznati Kosovo ili neće, ali da ih prvenstveno interesuje da li žive dobro.

„Građani Srbije ne žive dobro. Da li žive bolje u odnosu na prošlu godinu? Ne žive bolje, čak žive gore, to je suština priče. Zavijanje u oblande, statistike, nadriekonomske teorije koje sam premijer ne razume, kao odličan pravnik i tanak ekonomista, je besmisleno“, rekao je Milivojević agenciji Beta.

Milivojević je kazao da je Vučić tokom izlaganja ekspozea imao mnogo „neukusnih opaski“ i da je nastojao da sebe predstavi kao „nekoga ko je sam izašao na grudobran“, dok „u skupštinskim klupama sede neki imaginarni neprijatelji“.

„On se obraćao pojedinim poslanicima, poslaničkim grupama, imaginarnim neprijateljima koji se kriju u srpskoj javnosti, u medijima, u opoziciji, sve vreme na neki način vodeći monolog protiv njih. U scenskom smislu to je ličilo na legendarne govore Fidela Kastra, dok je još bio lider socijalističke Kube. Malo je ličilo i na takozvanu šahovsku simultanku gde jedan šahista igra protiv nekoliko desetina ili stotina pacera“, rekao je Milivojević.

Kako je kazao „Sadržina onoga što je pisao, čitao i rekao u ekspozeu bila je u dubokoj senci neverbalne poruke koju je slao načinom na koji je izlagao, tom potrebnom da facinira rečenicama tipa – istorijski ekspoze, nezabeležen u novijoj istoriji, šest sati izdržao na nogama, dok su svi išli u toalet, on nijednom“.

„Od klasičnih političkih tema slušao sam samo stare priče. Srbija je na evropskom putu, ali neće uzmaknuti od tradicionalnih prijatelja Rusa, Kineza. Vučić ne želi da nam kaže na koju će Srbija stranu krenuti bržim korakom“, rekao je on i dodao da građani ništa konkretno ne mogu da zaključe kada je reč ni o pravcu odbrane zemlje.

Milivojević je kazao da je kao jednu od novih stvari Vučić pokušao da uvede na „mala vrata“ legalizacija GMO, a da najavljeno povećanje penzija nije ništa novo, dok je za deo ekspozea posvećenog infrastrukturi rekao da je „konkretan i lep“.

„To je jedna od boljih stvari koje je uradila ova vlada, rad na koridorima i magistralnim putevima se zahuktao, deo pruga se renovira, nastaviće se u tom pravcu“, rekao je on.

On je kazao da opozicija nije bila jedinstvena u odluci da napusti sednicu Skupštine Srbije na kojoj je mandatar izlagao ekspoze, a da su odbranjivi argumenti i dela opozicije koji je ostalo na sednici, kao i onog koji je napustio.

Milivojević je dodao da je Vučić izlagao ekspoze demonstrirajući silu, a i da je mandatar uvredljivim obraćanjem opoziciji posle njenog izlaska iz skupštinske sale, uvredio građane Srbije koji su za opoziciju glasali.

(www.serb.rs)