Građane čekaju veći nameti na kvadrate

porez-imovina-kvadrati-nekretnine-serb.rs

Novi nameti (foto:www.poslovni.hr)

Vlada Republike Srbije priprema nove izmene propisa o porezu na imovinu, pa će preduzeća će, po svemu sudeći, od iduće godine plaćati veći porez na imovinu.

Da li će i građanima ovaj namet biti uvećan, biće poznato kada svetlo dana ugledaju nove izmene Zakona o porezima na imovinu, na kome trenutno radi Ministarstvo finansija.

Osnovni razlog za menjanje načina obračuna ovog poreza je planirano usvajanje novog propisa koji se odnosi na finansiranje opština i gradova. Zbog njega će, naime, lokalni budžeti ostati „tanji“ na ime ukidanja naplate ekološke takse i firmarina, pa je plan da opštine i gradovi ova sredstva nadomeste upravo kroz – porez na imovinu.

Izmene Zakona o porezima na imovinu se, kako „Novosti“ saznaju u Nemanjinoj 11, odnose na način utvrđivanja te poreske obaveze.

“U sklopu donošenja novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave doći će do izmena u zakonskim rešenjima i za porez na imovinu, naknade… Konačno rešenje će usloviti donošenje odluke o promenama u visini stope, prvenstveno pravnih lica”, navodi naš izvor.

Inače, poznato je da su preduzeća na neki način povlašćena u odnosu na građane, kada je reč o načinu obračuna poreza na imovinu. Jer, kao što je to ukazao Fiskalni savet, trenutni propis propisuje progresivne poreske stope od 0,4 do dva odsto za građane, i jedinstvenu poresku stopu od 0,4 odsto za preduzeća.

“Dodatno, pravnim licima je data mogućnost da pri obračunu poreske obaveze umesto procene lokalne administracije koriste procenjenu vrednost nepokretnosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i da na taj način potencijalno smanje svoju poresku obavezu”, ukazuje Fiskalni savet, upozoravajući da je prilikom integrisanja naknade za životnu sredinu i firmarine u porez na imovinu potrebno izbeći prelivanje poreskog tereta na građane.

(www.serb.rs)