General Vladimir Lazarević danas se vraća iz Haga

vladimir-lazarevic-serb.rs

General Vladimir Lazarević (foto:www.blic.rs)

Posle deset godina i deset meseci od dobrovoljne predaje Međunarodnom sudu za ratne zločine danas po podne u Niš se vraća general Vladimir Lazarević.

On je odlukom Haškog tribunala pušten na uslovni otpust nakon izdržane dve trećine kazne. Direktno iz Sheveningena u Niš general Lazarević stići će avionom Vlade Srbije u pratnji ministara pravde Nikole Selakovića i odbrane Bratislava Gašića. Očekuje se, saznali smo, da avion na niški aerodrom „Konstantin Veliki” sleti oko 14.30 časova.

Na putu od Babušnice prema Vlasotincu ispod Modrog kamena, jednog od vrhova planinskog venca Suve planine, nalazi se selo Grnčar, u kom je rođen i gde je proveo detinjstvo, odrastao i završio osnovnu školu Vladimir Lazarević. Nekada je u Grnčaru bilo više stotina žitelja, danas ih je tek nekoliko desetina, uglavnom starih. Među njima je i Milojko Lazarević, rođeni i najstariji brat legendarnog srpskog generala.

– Radujem se Vladinom povratku jer znam iz kontakata sa njegovom suprugom i sinovima da je slabog zdravlja. Naravno, jedva čekam da ga vidim i nadam se da će se brzo oporaviti posle nezaslužene kazne i da će ozdraviti, svakako – kaže Milojko.

Nažalost, ispričao nam je Milojko, njegova i rođena sestra generala Vladimira, Radmila Stojanović, koja je takođe živela sa suprugom u Grnčaru, nije dočekala da opet vidi brata. Radmila je iznenada preminula pre dva meseca, početkom oktobra. Kako nam je rečeno Vladimir Lazarević ima još jednog rođenog brata koji živi u Požarevcu.

(www.serb.rs)