Fiskalni savet: EPS nije umanjio zarade u 2015. godini

Pavle-Petrović-fiskalni-savet-serb.rs

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović (foto:sumadijapress.co.rs)

Fiskalni savet Srbije danas je ponovio ocenu da neto primanja zaposlenih u Elektroprivredi Srbije (EPS) u 2015. nisu umanjena za 10 odsto i ukazao da to potvrdjuje i izveštaj o poslovanju tog preduzeća.

Kako je navedeno, u izveštaju EPS-a o poslovanju u prošloj godini je navedeno da je prosečna neto zarada u preduzeću iznosila 79.979 dinara, a u 2014. godini 79.657 dinara.

U 2013. godini prosečna neto zarada u EPS-u iznosila je 79.274 dinara i to se takodje može videti u izveštaju o poslovanju EPS-a za 2014. godinu“, istakao je Fiskalni savet.

Ukazano je da su u svim drugim javnim preduzećima čije je finansijske izveštaje analizirao Fiskalni savet, kao i u opštoj državi (prosveta, zdravstvo, vojska, policija), neto primanja zaposlenih u 2015. bila umanjena, kako je i predvidjao Zakon o privremenom utvrdjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Fiskalni savet je naveo da je otvoren za polemike o svim temama koje su od značaja za javne finansije Srbije i dodao da te diskusije, kao i stavovi koji se iznose o radu Fiskalnog saveta, moraju imati utemeljenje u činjenicama i tačnom prenošenju analiza tog nezavisnog tela.

EPS je juče saopštio da su paušale ocene Fiskalnog saveta o zaradama u tom preduzeću jer podaci pokazuju da su u 2015. godini primanja zaposlenih smanjena za 10 odsto jer u suprotnom ne bi mogla ni da budu isplaćena, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

„EPS je u 2015. bio u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike. Dodatnih 1,4 milijarde dinara su troškovi prijema u TE-KO Kostolac dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB Kolubara zaposlenih iz preduzeća Kolubara usluge, neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije“, saopštio je EPS.

Kako je navedeno, to su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada.

Fiskalni savet je u izveštaju o fiskalnim kretanjima upozorio da je EPS uvećao svoje rashode za zaposlene za čak 40 miliona evra u prošloj godini u odnosu na 2014. godinu. Analiza Saveta je pokazala da su ukupni rashodi EPS-a za zaposlene u 2015. porasli u odnosu na 2014. sa 55,7 milijardi dinara na 60,5 milijardi dinara, odnosno za 4,8 milijardi.

Pročitajte:

„EPS povećao plate, sigurno ih nisu zaradili“

(www.serb.rs)