EU:Srbija da smanji obim saradnje sa Rusijom

dejvid-mekalister-eu-srbija-serb.rs

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister (foto:www.dnevnevesti.rs)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora progresivno da uskladjuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU i da primenjuje restriktivne mere gde god je to neophodno.

Govoreći na konferenciji „Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadni Balkan“, Mekalister je podsetio na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj je Srbija pozvana da progresivno uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući odnos prema Rusiji, kao i na to da je EP sa žaljenjem konstatovao zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije.

EP je time pokušao da signalizira Srbiji da nastavljanje dualnog pristupa Rusiji ne može da se na duge staze toleriše, jer agresivnost Rusije ne može da se toleriše„, rekao je Mekalister i dodao da EU uzima u obzir prijateljske i jake odnose Srbije s Rusijom.

Takodje je rekao da je Srbija sprovela deset puta više zajedničkih vojni vežbi sa zapadnim saveznicima nego sa Rusijom, ali da ne zna da li su toga svi svesni u Briselu.

Mekalister je rekao i da treba smanjiti energetsku zavisnost Srbije od Rusije i da u tom cilju treba više da se bavi projektom Energetske zajednice.

„Žan Klod Junker i ja smo u više navrata naglašavali da svih šest zemalja Zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve strateške projekte vezane za energetiku“, dodao je Mekalister.

Mekalister je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu u EU i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće sedmice „odavno zasluženo“.

Zemlje Zapadnog Balkana nemaju samo evropsku perspektivu, nego imaju evropsku budućnost„, rekao je Mekalister, izrazivši nadu da će i druga nova poglavlja biti otvorena za vreme slovačkog predsedavanja EU.

Mekalister je pohvalio kontinuirano učešće Srbije u civilnim i vojnim misijama EU i doprinos Srbije zajedničkim ciljevima, dodavši da je angažman Srbij u misijama EU i UN impresivan.

„Vi ste se posvetili i uložili u dobru saradnju s NATO“, rekao je Mekalister i dodao da su odnosi Srbije i NATO od koristi za Srbiju, Alijansu i region.

Takodje je ponovio da članstvo u EU ne zahteva članstvo u NATO.

Govoreći o mogućim posledicama Bregzita, Mekalister je ocenio da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji bio „užasna greška“ ali da se mora prihvatiti, kao i da je proces proširenja prvi put postao reverzibilan i da niko ne zna šta će se dešavati.

„EU se suočava s velikim neizvesnostima i izazovima i čvrsto verujemo da treba da jačamo a ne da slabimo posvećenost procesu proširenja“, rekao je Mekalister, ocenivši da je politika proširenja do sada  bila uspešna i da je doprinela promovisanju stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

Nastavite sa svojim dobrim radom, idite dugim putem koji ide ka članstvu u EU. To neće biti lako, ali ima puno ljudi koji vam pružaju podršku. Siguran sam da ćete, kada to bude neophodno usaglasiti i svoju spoljnu i bezbednosnu politiku“, izjavio je Mekalister.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je članstvo u EU neupitan prioritet Srbije, ali da kada je u pitanju uskladjivanje spoljnobezbednosne politike, od Srbije se ne može očekivati da uvodi sankcije svojim prijateljima.

Dačić je na konferenciji rekao da oni koji su na medjunarodnoj sceni prijatelji nezavisnosti Kosova i koji podržavaju nešto protiv Srbije, ne mogu očekivati da ona zatvara vrata i uvodi sankcije prijateljima.

„To nije normalno, nijedna zemlja na svetu to ne bi uradila, pa neće ni Srbija. Ako Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN ne dozvoljavaju da se pitanje nezavisnosti Kosova i teritorijalnog integriteta Srbije reši preglasavanjem, imamo nacionalni i državni interes koji nam svakako nameće da moramo pažljivo da pristupamo tim temama“, rekao je Dačić.

Dačić je danas takodje izrazio nadu da će Srbija ponovo imati spoljnu politiku usaglašenu s politikom EU preko 90 odsto, ali i izrazio nadu da će se dotad normalizovati odnosi Rusije i EU.

Kada je u pitanju energetska saradnja, ministar je rekao i da ne može Srbija da ima problem zbog Južnog toka, a da Nemačka nema problem zbog Severnog toka.

„Valjda je princip princip i važi isto za Srbiju kao za Nemačku ili Italiju“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija, prilikom donošenja odluka, imala u kontinuitetu konzistentan stav i nije uvek bila u u mogućnosti da podrži sve odluke EU.

U nekim situacijama nismo pratili stav EU ili se nismo pridruživali njihovim izjavama„, rekao je Dačić i dodao da je to posebno postalo vidljivo posle počekta ukrajinske krize kada se i broj odluka u vezi s Rusijom drastično povećao.

Srbija je, dodao je, žestoko platila sve svoje greške, sudila ratnim zločinima, ima dobru saradnju s Haškim tribunalom, ali „postoje neke stvari koje predstavljaju grubu manipulaciju, neistinu, laž, kao što je to bilo i u slučaju invazije na Irak“, rekao je Dačić.

Sedamnaest godina posle bombardovanja ne možemo tek tako da kažemo uskladićemo spoljnu i bezbednosnu politiku zato što su u EU svi samo naši prijatelji. Moram da kažem da nažalost nije baš tako„, kazao je Dačić.

Ministar je rekao da je strateški prioritet članstva u EU Srbija neupitan i da je nebrojeno puta potvrdjen političkim izjavama i usvojenim dokumentima.

„Srbija se pokazala kao pouzdan i kredibilan partner u očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu, ali i ublažavanju posledica migrantske krize“, rekao je Dačić i dodao da ohrabruje odluka da se otvore oglavlja 23 i 24 i da će Srbija raditi da do kraja godine otvori i druga poglavlja, kao što su poglavlja 5, 20, 25 i 26.

(www.serb.rs)