EPS uzeo njive bez plaćanja?

protest-vlasnika-kostolac-eps-serb.rs

Nezadovoljni meštani Drmna (foto:www.novosti.rs)

Protest meštana Drmna zbog eksproprijacije oranica za industrijsku prugu. Traže nadoknadu za ar zemlje od 150 do 190 evra

MEŠTANI Drmna, Starog Kostolca i Bradarca nezadovoljni su time kako EPS obavlja eksproprijaciju njiva za gradnju industrijskog koloseka za TE-KO „Kostolac“, kao i zbog proširenja ugljenokopa Drmno. Organizatori jučerašnjeg protesta u centru sela, Mirko Marjanović iz Starog Kostolca i Dejan Grujić, predsednik MZ Drmno, tvrde da im na njive upadaju buldožeri i uništavaju useve, a ništa im se ne isplaćuje.

Tražimo da nam se najpre plati za njive, kao i promenu cenovnika, jer ne želimo da nam se ar plaća 50 evra, već da se primene cene koje su važile do 2013. Tada je ar bio od 150 do 190 evra, zavisnosno od kvaliteta. Osim toga, treba da nam se plate i usevi i objekti koji se nalaze na tom zemljištu – smatra Marjanović.

Radiša Mitić iz Starog Kostolca kaže da su preko njegove njive sredinom jula prošli buldožeri, iako mu ništa nije plaćeno.

– Od 90 ari, zbog prolaska buldožera uništena mi je trećina. Kad sam pokušao da sprečim njegovo kretanje, priveden sam u policiju na saslušanje – priča Radiša.

Okupljeni meštani žalili su se i na to što je nekima od njih oduzet samo deo, umesto cele njive, pa moraju mnogo da zaobilaze da bi došli do dela parcele koji im je preostao.

Eksproprijacija obuhvata oko 23 hektara njiva koje su u vlasništvu 140 meštana Drmna, Starog Kostolca i Bradarca. Zbog načina na koji se ona vrši, Dejan Grujić, čelnik MZ Drmno, kaže da će svi oni zatražiti pomoć policije.

Predaćemo Policijskoj upravi Požarevac dopis, u kome tražimo da nas zaštite od nasilnog upada u naše posede – kaže Grujić. Ukoliko se nakon ovog njihovog protesta situacija ne promeni, on je najavio da će vlasnici njiva telima i traktorima blokirati ulaz buldožera na njihove parcele.

PROCENjUJU VREDNOST OBJEKATA

– U PROCESU eksproprijacije na području Kostolca učestvuje više institucija, a „Elektroprivreda Srbije“ poštuje zakone i odredbe prostornog plana – navodi se u saopštenju. – EPS je ispunio sve što je dogovoreno sa predstavnicima MZ „Drmno“ na dva sastanka u Ministarstvu energetike i u Kostolcu. Formiran je stručni tim koji ima zadatak da sagleda stanje infrastrukturnih objekata i uradi procenu vrednosti eventualne popravke. EPS je 4. novembra uputio zahtev za održavanje sastanka sa predstavnicima Grada Požarevca i filijale Poreske uprave, što je ranije dogovoreno sa Mesnom zajednicom „Drmno“. EPS će se i ovog puta, kao i ranije, odazvati svakom pozivu za sastanak oko rešavanja svih pitanja i aktivno učestvovati u rešavanju svega što se dogovori.

(www.serb.rs)