Dveri: Vučiću, ko je neznalica?

vucic-i-obradovic-serb.rs

Aleksandar Vučić(SNS) i Boško Obradović(DVERI) (foto:www.in4s.net)

Na pitanje Boška Obradovića mandataru da navede državu koja se razvila na stranim investicijama, Vučić je odgovorio – Vi ste neznalica. Nemačka se razvila na osnovu „Maršalovog plana“.

I to je ostalo bez odjeka. „Maršalov plan“ su lansirale velike sile posle Drugog svetskog rata, predvođene SAD i ideja je bila da se pomogne obnova Nemačke.

Ko je ovde glumac ili neznalica?

Ko ovde „daje doprinos dramskoj umetnosti“ – kako reče Petar Božović?

Vučić je dao ovaj primer u nedostatku drugih, pošto ne postoji država koja se isključivo razvila na osnovu stranih investicija.

Maršalov plan je kreditni aranžman. Nije reč o investicijama. Nije reč o kupoprodaji fabrika, poljoprivrednih kombinata, zemljišta, rudnika, šuma, izvora pijaće vode, izvorišta nafte ili gasa.

Maršalovom planu iz 1947. godine prethodilo je tri godine ucenjivanja Evrope od strane SAD – uz primenu Morgentauovog plana… koji je u periodu 1944-1946. godine doveo do stanja u kom je oko 25 miliona Nemaca moralo ili da umre od gladi ili da se iseli u okolne države. Toliko o dobroti – stranoj…

„Tuđa ruka svrab ne češe“ – kaže narodna izreka.

Tek tad 1947. godine, pod opasnošću da 25 miliona Nemaca krene ka njihovim teritorijama goloruki i gladni, Francuzi i Englezi su u strahu od izbeglica, popustili i prihvatili Bretonvudski sporazum i kreditne uslove iz SAD.

Tako je obnovljena Evropa nakon Drugog svetskog rata.

Tako je nastao „Maršalov plan“ tri godine posle rata i stranih ucena.

Morgentau je bio sekretar za finansije SAD 1944. god. Njegov plan je značio zabranu uvoza industrijske opreme i mašina u Nemačku, ali i punjenje rudnika vodom i njihovo cementiranje ulaza, zabrana obnove privrede generalno itd.

A Srbija danas … ?

Danas se u Srbiji primenjuje Morgentauov plan – uništenja privrede.

Taj plan sprovodi Aleksandar Vučić… glumac.

(www.serb.rs)