Dveri: SPC ne treba da se sramoti i odlikuje političare na vlasti

DVERI-BOSKO-OBRADOVIC-serb.rs

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović (foto:glaszapadnesrbije.rs)

Saopštenje Informativne službe Srpskog pokreta Dveri u vezi sa freskama u srpskim hramovima na kojima su oslikani aktuelni političari na vlasti, prenosimo u celosti:

Sigurni smo da na freskama u našim hramovima ne treba slikati aktuelne političare, posebno ne one koji su na vlasti, ma koliko da su u pitanju ktitori i dobrotvori. Molimo Njegovu Svetost i arhijereje članove Svetog Sinoda SPC da se sa ovakvom praksom prestane.

Protiv smo da političari na vlasti dobijaju ordenje dok ne siđu sa vlasti i dok se ne utvrdi čijim su novcima pomagali izgradnju i ulepšavanje hramova: svojim ili narodnim.

Vest da je Bratislav Gašić oslikan kao ktitor na fresci u novom hramu Svetog Jovana Krstitelja u Kruševcu izaziva uznemirenje i protest građana i pravoslavnih vernika u Srbiji.

Ne ulazeći u ličnu crkvenost braće Gašić, sigurni smo da na freskama u našim hramovima ne treba slikati aktuelne političare, posebno ne one koji su na vlasti, ma koliko da su u pitanju ktitori i dobrotvori.

Da su u pitanju pravi hrišćani i dobrotvori oni sami ne bi dozvolili da se njihov lik nađe na fresci sa Svetim Jovanom Krstiteljem, ma koliko se izgovarali ikonopisačkom tradicijom da se lik ktitora prikazuje u ktitorskoj zadužbini.

Slično se desilo u Šumadijskoj eparhiji, gde su iskovana slova Dragice Nikolić na polijeleju u manastiru Voljavča, po uzoru na srednjovekovnu tradiciju kraljeva iz dinastije Nemanjića.

Ako SPC nastavi da ohrabruje ovakve poteze vlastodržaca i članova njihovih porodica, potpuno će se izgubiti smisao, značaj i vrednost ktitorskih kompozicija i oznaka iz srednjeg veka, koje su nastale u potpuno drugačijim društveno-političkim odnosima i opšteobavezujućim moralnim okvirima, kojima danas nema ni traga.

Srpski pokret Dveri je apsolutno protiv toga da se SPC sramoti deljenjem crkvenih odlikovanja političarima na vlasti poput Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića, Velimira Ilića, Aleksandra Vulina, Bratislava Gašića koji takva odlikovanja svakako nisu zaslužili.

S obzirom da su to političari na vlasti to baca posebnu moralnu senku na SPC i zato molimo Njegovu Svetost i arhijereje članove Svetog Sinoda SPC da se sa ovakvom praksom prestane.

Političari dele narodne pare, a ordenje ne dobija narod nego oni lično. SPC bi mnogo više pomogla svome narodu kada bi se jasnije i glasnije čuo njen glas protiv vlasti koja radi na štetu Srba na Kosovu i Metohiji ili Republici Srpskoj, ili koja ne rešava nijedno od ključnih pitanja u Srbiji danas poput bele kuge, a da ne govorimo da je veronauka još uvek nije obavezan već fakultativni predmet koji je bivši ministar prosvete u ovoj vlasti hteo da izbaci iz naših škola.

Nismo protiv da bilo ko ima potrebu da pomaže crkvu, naprotiv. Ali smo svakako protiv da političari na vlasti dobijaju ordenje dok ne siđu sa vlasti i dok se ne utvrdi čijim su novcima pomagali izgradnju i ulepšavanje hramova: svojim ili narodnim.

(www.serb.rs)