DSS: Mihajlovićeva hitno da povuče izjavu o Rogozinu, preti nam ozbiljna politička šteta

sanda-raskovic-ivic-dss-serb.rs

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić (foto:rs.n1info.com)

Demokratska stranka Srbije (DSS) zatražila je danas od predsednika Vlade Srbije da hitno utiče na potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović da povuče svoju izjavu da potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin „treba da brine o svojoj državi, a ne o Srbiji“.

– Nediplomatska izjava potpredsednice Vlade predstavlja vrhunac nepristojnosti u odnosima prema zvaničnicima Ruske Federacije, u ovom slučaju prema zameniku predsednika Vlade. Ponašanje potpredsednice Vlade ne sme biti tolerisano, posebno zbog činjenice da dolazi u vreme kada je zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije u veoma važnoj poseti Srbiji tokom koje je još jednom potvrđen prijateljski odnos Rusije prema Srbiji – rekla je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Ona je upitala da li je Zorani Mihajlović zasmetalo nekoliko istina koje je Rogozin izneo prilikom zvanične posete Srbije, poput one da Rusija ima negativan odnos prema širenju NATO na Balkanu i da ga vidi kao opasan i provokativan proces.

– Da li joj je zasmetalo to što je rekao da Srbija treba da bude oprezna u usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i da Srbiji preti opasnost od nekontrolisanog priliva migranata? Da li joj smeta što je Rusija jasno saopštila da za Srbiju ne postoje nikakva ograničenja za isporuke naoružanja – zapitala je predsednica DSS.

Prema njenim rečima, Srbija je zbog stavova potpredsednice vlade u opasnosti da pretrpi ozbiljnu političku štetu.

– Predsednik Vlade Srbije je dužan da reaguje i upozorenjem Zorani Mihajlović pokaže da iza iznetih stavova ne stoji Vlada. Tolerisanje izjave ministarke Mihajlović ukazalo bi da stavovi usmereni na pogoršavanje odnosa sa Rusijom i miniranje zajedničkih projekata nisu samo njen stav, već i politika Vlade – rekla je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas, povodom izjave potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina da bi se Srbiji mogao dogoditi sličan incident kao za Novu godinu u Kelnu, da ruski zvaničnik „treba da vodi računa pre svega o svojoj državi, a mi ćemo o našoj“.

(www.serb.rs)