Država ne zna koliko ima benzinskih stanica

Benzinska stanica (foto:mentalfloss.com)

Učesnici na tržištu ostvaruju razliku u ceni u rasponu od pet do 15 dinara po litru evrodizela, odnosno pet do 18 dinara po litru benzina evropremijum BMB 95.

Nijedan državni organ ne raspolaže tačnim podatkom koliko benzinskih stanica ima u Srbiji, a zbog nepostojanja zbirnih podataka o prometu nafte i naftnih derivata na veliko i malo, ne mogu precizno ni da se utvrde tržišni udeli kompanija, pokazuju podaci iz izveštaja Komisije za zaštitu konkurenciju, prenosi list Danas.

„Na nivou Srbije i dalje ne postoji statistička evidencija podataka o nafti i naftnim derivatima u svim fazama proizvodnog i prometnog ciklusa koje su dužne da obezbede nadležna ministarstva i agencije u Vladi, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Agencija za energetiku“, navodi se u izveštaju o analizi tršišta trgovine na veliko i malo derivatima nafte za 2014. godinu.

Komisija je, u opsežnom izveštaju u kom je veliki deo podataka „zaštićen“, zaključila da učesnici na tržištu na različit način obračunavaju i iskazuju iste kategorije troškova, što otežava uporednu analizu njihovog poslovanja.

Prema ovom izveštaju, sve kompanije u Srbiji koji se bave prometom naftnih derivata, ostvaruju pozitivnu razliku u ceni.

„Nakon pokrića svih troškova maloprodaje, učesnici na tržištu prosečno ostvaruju razliku u ceni u rasponu od pet do 15 dinara po litru evrodizela, odnosno pet do 18 dinara po litru benzina evropremijum BMB 95“, ističe se između ostalog u izveštaju Komisije.

Kao i prethodnih godina, kako se ističe u izveštaju, NIS pojedinačno ostvaruje najveći promet na veliko kod svih vrsta naftnih derivata, a 2014. u odnosu na godinu ranije, veleprodajne prihode povećalo je sedam od 13 učesnika na tržištu.

Ukupan broj benzinskih stanica zaključno sa decembrom 2014. bio je 1.186, a taj podatak Komisija je preuzela iz izveštaja Udruženja naftnih kompanija Srbije, odnosno Nacionalnog naftnog komiteta Srbije za 2014. godinu, koji je koristio rezultate istraživanja Naftne industrije Srbije.

Najviše benzinskih stanica ima NIS – 323, što čini 27,2 odsto od ukupnog broja. Sa 115 aktivnih benzinskih stanica Lukoil je na drugom, slede OMV i EKO Srbija sa 5,1 odsto, odnosno 4,3 odsto. Sličan ovom je i raspored kompanija koje su na tržištu te godine ostavrile najveći promet na malo, prvi je NIS, slede OMV i Eko Serbia, na četvrtom mestu Lukoil, a na petom Knez Petrol. Najmanji promet na malo u 2014, među anketiranim društvima ostvario je Petrobart, piše list

(www.serb.rs)