Dnevno ukradu 1€ od svakog građanina Srbije

euro-bills-and-coins-serb.rs

Novac ilustracija (foto:www.freestockphotos.biz)

8 miliona evra – toliko naša država dnevno gubi zbog sive ekonomije, a to znači da svakoga dana neko ukrade po evro od svakog građanina Srbije.

Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije koja bi u roku od 5 godina trebalo da promeni sadašnju situaciju u kojoj svaka treća firma posluje nelegalno, a svaki četvrti radnik radi na crno.

Ako bi samo u jednom danu bili naplaćeni svi porezi, država bi od dodatnog novca mogla da plaća adekvatnu odbranu od grada tokom čitave godine. Nažalost nije tako i Srbija je sa udelom sive ekonomije od 30 odsto BDP-a u neslavnom evropskom vrhu. Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, koji je usvojila Vlada, za cilj ima da gubici u roku od 5 godina budu smanjenjeni za 4 procentna poena BDP-a.

“Jedna od mera je da im se ukinu porezi i doprinosi na zarade u prvih 6 meseci dok ne stanu na noge. Ili recimo u firmama da se u prvih godinu dana izostavi naplata poreza na dobit. Znači sve su to neke mere koje bi s jedne strane stimulisale ulazak u legalne tokove a sa druge strane potrebna je i ta represivna strana odnosno da preispitamo kaznenu politiku”, kaže Ivan Redak iz Naleda.

Osim štete koju trpi država, ispaštaju i privrednici koji redovno plaćaju poreze.

Kao najveće štete usled poslovanja konkurenata u sivoj zoni, čak 76 odsto privrednika navodi obaranje cena usled nelojalne konkurencije iz neformalnog sektora, što dovodi do smanjenja prometa.

Predstavnici privrednih subjekata ističu da preko četvrtine radnika u njihovoj delatnosi nije prijavljeno, a preko 40% nije prijavljeno na celokupnu zaradu. Paralelno sa pojačanjem inspekcija i fiskalizacijom većeg dela privrede, neophodno je konačno ukloniti i nelogičnosti koje postoje u privrednom sistemu Srbije.

“Ukoliko legalnu firmu otkriju da je napravila grešku u prijavi i uplati poreza, ona ima 15 dana da tu grešku otkloni, a nelegalni ako ga otkriju, on ima 45 dana da uplati taj porez. I to je- zaista ne zante ko je tu povlašćen”, kaže Redak.

Petina privrednika u NALED-ovom istraživanju smatra i da bi izbegavanje plaćanja poreza bilo smanjeno ako bi sami porezi bili niži.

“Porezi i doprinosi su razlog broj 1 zašto je ovako velika siva ekonomija. Radnici su jako skupi zbog velikog poreskog opterećenja i zbog toga privrednici, mali privrednici pribegavaju tome. Uglavnom se to dešava u industrijama i radnjama gde imate mali broj zaposlenih. To nisu zli ljudi koji hoće da maltretiraju i ne plaćaju državi poreze već je to jedini način da prežive”, kaže Dušan Pavlović profesor Fakulteta političkin nauka.

Iako većina privrednika i dalje veruje u odlučnost Vlade da se pozabavi ovim problemom, istraživanje NALED-a pokazalo je da je ova godina tek delimično ispunila očekivanja privrede u pogledu suzbijanja sive ekonomije.

(www.serb.rs)