Diković generalu NATO-a: Kfor odgovoran za Srbe na Kosmetu

vojska-srbije-nato-serb.rs

General Diković razgovarao sa zamenikom predsenavajućeg pri Vojnom komitetu NATO-a general-potpukovnikom Markom Šislerom (foto:www.vs.rs)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Beogradu sa zamenikom predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO-a general-potpukovnikom Markom Šislerom, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Generali Diković i Šisler razgovarali su o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i saradnji Republike Srbije i NATO-a, a gost iz Brisela upoznat je sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i pravcima daljeg razvoja Vojske Srbije.

„Saradnja Republike Srbije i NATO-a se odvija u okviru članstva naše države u Programu Partnerstvo za mir i direktnom saradnjom Vojske Srbije i Kfora.
Sagovornici su se složili da je konkretan rezultat dobre saradnje Srbije i NATO-a potpisivanje Sporazuma o privremenim operativnim procedurama koji definiše propise u vezi Vazdušne zone bezbednosti nakon njene potpune relaksacije”, navodi se u saopštenju.

General Diković je naglasio da međunarodni faktor presudno utiče na političku situaciju na Kosovu i Metohiji, te da zbog toga ima i veliku odgovornost za bezbednost svih ljudi na KiM, a posebno Srba i drugih nealbanaca.

„On je dodao da je za stanje bezbednosti na KiM ključni faktor upravo Kfor čije nadležnosti i odgovornost proizlaze iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN  i Vojnotehničkog sporazuma”, ističe se u saopštenju.

(www.serb.rs)