Deset najvećih firmi EPS-u duguje 10,6 milijardi dinara

EPS-serb.rs

Elektroprivreda Srbije logo (foto:sumadijapress.co.rs)

Elektroprivredi Srbije (EPS) za neplaćenu struju deset najvećih preduzeća koja su u vlasništvu države i lokalnih samouprava duguju 10,6 milijardi dinara

Najveći dug ima Železara Smederevo koja EPS-u treba da plati oko 2,9 milijarde, zatim Železnice Srbije koje duguju 2,6 milijardi i Grupa Rudnici bakra Bor čiji je dug 1,2 milijarde dinara.

Na spisku najvećih dužnika je Grupa Topionica i rafinacija Bor sa dugom od 925,6 miliona dinara, kao i nekoliko preduzeća sa liste 17 strateških firmi u restrukturiranju, poput Petrohemije i Resavice, koja su od poverilaca zaštićena do kraja maja.

Po pisanju Danasa, Gradska uprava Beograda duguje EPS-u 427,9 miliona dinara, Energetika iz Kragujevca 713 miliona, a Vodovod i kanalizacija iz Kragujevca 321,4 miliona dinara.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić je ocenio da je očigledno da svi potrošači u EPS-u nemaju isti status.

„Vlada Srbije ne omogućava tom preduzeću da po tržišnim pravilima namiri dugova od neurednih platiša kada je reč o privredi, a sa druge strane se insistira na ‘nultnoj toleranciji’ koja se sprovodi samo prema domaćinstvimna. Na taj način vlast šalje lošu poruku gradjanima da može da radi šta hoće“.

(www.serb.rs)