Deo programa bezbednosne provere narušava pravnu sigurnost

sabic-rodoljub-poverenik-javne-informacije-serb.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić (foto:www.dijalog.net)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da deo vladinog Nacionalnog programa za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu koji se odnosi na bezbednosnu proveru narušava pravnu sigurnost i ustavne garancije o zaštiti ličnih podataka.

Šabić je u pismu premijeru Aleksandru Vučiću zatražio da vlada stavi van snage taj deo Nacionalnog programa i da uredjivanje onih bezbednosnih provera koje smatra neophodnim, obezbedi kroz dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Vlada je u septembru 2015. godine donela Nacionalni program za obezbedjivanje u vazduhoplovstvu i klasifikovala ga oznakom „strogo poverljivo“, a poverenik je za taj dokument saznao u maju ove godine tokom službene prepiske sa „Er Srbijom“.

Kako je objavljeno na sajtu poverenika, Šabić je u pismu, uz puno uvažavanje značaja bezbednosti u vazdušnom saobraćaju, ukazao na narušavanje pravne sigurnosti i kršenje ustavnih garancija koje taj dokument proizvodi, odnosno na potpunu pravnu nekonzistentnost „sistema“ koji se uspostavlja suprotno izričitim ustavnim odredbama.

„Uputstvo za bezbednosnu proveru, koji sadrži opis bezbednosne provere, opredeljuje državne organe nadležne za obavljanje bezbednosne provere, kategorije osoblja za koje se primenjuje bezbednosna provera, proces podnošenja zahteva, te proceduralna razmatranja u vezi sa sprovodjenjem bezbednosne provere“, naveo je poverenik.

On je dodao da Ustav Srbije jemči zaštitu podataka o ličnosti i utvrdjuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uredjuje zakonom.

Poverenik je u pismu ukazao i na pravnu konfuziju u Uputstvu, koja se odnosi na dva različita oblika obrade podataka o ličnosti koja nose isti naziv „bezbednosna provera“, a bitno se razlikuju i još jednom apelovao da vlada donese Akcioni plan za sprovodjenje Strategije zaštite podataka o ličnosti.

(www.serb.rs)