Da prodamo ovo pa da gasimo svetla.

privatizacija

Telekom Srbija (foto:ekonomskevesti.com)

Evropska banka za obnovu i razvoj planira da i ove godine u region Zapadnog Balkana uloži više od milijardu evra, od čega je Srbiji namenila više od 300 miliona

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Danijel Berg izjavio je gostujući na RTS-u rekao da će EBRD preko banaka u mala i srednja preduzeća uložiti više od 100 miliona, a pokazuje interesovanje i za privatizaciju velikih sistema, poput Aerodroma Nikola Tesla i Telekoma.

On je povodom privatizacije Aerodroma i Telekoma rekao da je EBRD u kontaktu sa Vladom, sa kojom sarađuje i u domenu upravljanja, reforme državne uprave i javnih preduzeća.

„Mislim da su to samo dva od mogućih projekata na kojima možemo da radimo. Imamo i neke velike strane investicije i nadamo se da će odlučiti da dođu u Srbiju“, rekao je Berg i dodao da je dolazak Kine u ovaj deo sveta veoma koristan.

Berg je podsetio da je Kina nedavno postala deoničar EBRD-a i dodao da se nada saradnji i sa kineskim investitorima koji dolaze u ovaj region.

On je podsetio da je prošle godine potpisana „Inicijativa upravljanja investicionom klimom“.

„Vlada ima pred sobom teške odluke u domenu privatizacije i kako bi klima za investicije bila atraktivnija. Mnogo je posla i Vlada bi odmah trebalo da počne da radi“, rekao je Berg.

Prema njegovim rečima, EBRD ulaže više od milijardu evra u Zapadni Balkan i Srbija je u centru toga.

„Svake godine se trudimo da imamo iznad 300 miliona evra investicija u Srbiji. Neke godine će biti i više, kada radimo velike projekte. Prošle godine imali smo neke velike projekte tako da su te investicije porasle“, rekao je Berg.

U EBRD-u misle da će ekonomski rast u Srbiji biti oko dva odsto i možda nešto malo veći iduće godine, rekao je prvi čovek te evropske banke.

Poručio je da je za ekonomski rast bitno sprovesti reforme ali i privući male i velike investicije.

Dodao je i da je veoma važan dolazak kineskih investitora i ulaganje u smederevsku železaru.

(www.serb.rs)